ŽELE DA UVUKU MAKRONA U RAT SA RUIJOM?
Foto: EPA/EPA

Francuska i njen predsednik su na meti britanskih medija kako navode zbog oklevanja da pošalje Ukrajini tenkove odlazeći tako daleko da su politiku Pariza nazvali "patetičnom"

Vlada Emanuela Makrona okleva da se pridruži svojim zapadnim saveznicima u obezbeđivanju tenkova Ukrajini, rekli su francuski diplomatski izvori, tvrdeći da to "nije takmičenje u isporuci" i da bi brige o logistici i održavanju umanjile vojnu efikasnost.

Francuska je do sada pristala da pošalje oklopna borbena vozila AMKS-10 RC, ali se nije obavezala da pošalje svoje glavne borbene tenkove Leclerc.

Paris tvrdi da, za razliku od nemačkih leoparda, koji su sveprisutni širom Evrope sa čak 2.000 dostupnih, postoji samo oko 200 Leklera. Takođe se više ne proizvode.

- Ne kažem da se to neće dogoditi, ali ne mislim da bi to napravilo veliku razliku -  rekao je jedan diplomatski izvor Rojtersu. 'Ovo nije takmičenje u isporuci.'

- Predsednik (Volodimir) Zelenski nije rekao da mu trebaju Leklerk tenkovi - rekao je drugi diplomata za AFP.

- Za svaku vojsku, posedovanje 10 različitih tipova tenkova u svojim snagama stvorilo bi gotovo nerešivu logističku jednačinu - zaključili su oni.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading