MOGUĆ DOLAZAK ZELENSKOG Govoriće u februaru u UN ako bezbednosna situacija dozvoli
EPA

Zelenski ima nameru da u februaru poseti Ujedinjene nacije, ako bezbednosna situacija to dozvoli.

On bi se obratio predstavnicima 193 države članice na sastanku Generalne skupštine UN, uoči prve godišnjice ruskog napada na njegovu zemlju 24. februara, ako bezbednosna situacija to dozvoli, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emina Džaparova upozorila je u intervjuu za AP da je potrebno mnogo faktora da bi se ova poseta realizovala, navodeći pre svega vojnu situaciju na terenu i upozorenje ukrajinske obaveštajne službe da Rusija planira „veoma ozbiljnu ofanziva u februaru”.

„Naš predsednik bi želeo da dođe, ali je i dalje pitanje da li će postojati bezbednosni uslovi koji će mu omogućiti ovu posetu“, naglasila je DŽaparova. Ako Zelenski dođe u UN, to bi mu bilo tek drugo putovanje van Ukrajine od početka rata, nakon što je 21. decembra iznenada posetio Vašington i sastao se sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i članovima Kongresa, kojima je zahvalio na podršci, navodi AP.

Ambasador Ukrajine u UN Sergij Kislica saopštio je da je Generalna skupština već za 23. februar zakazala debatu o ratu na visokom nivou, nakon čega će, dan kasnije, uslediti ministarski sastanak Saveta bezbednosti.

Džaparova je rekla da bi Ukrajina želela da Generalna skupština UN usvoji jednu od dve rezolucije za koje se Zelenski zalaže da budu prihvaćene uoči godišnjice početka rata.

Ona je saopštila da se Kijev konsultuje sa svojim partnerima o dve mere. Jedna je podrška "formuli za mir" Zelenskog od 10 tačaka, koja uključuje obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i povlačenje ruskih snaga, a druga je uspostaviljanje tribunal za krivično gonjenje ratnih zločina, što bi omogućilo, prema njenim rečima, da Moskva odgovara za svoju ničim izazvanu agresiju. „Moramo da delujemo korak po korak.Još je pitanje šta će biti prvo. Verujem da je to nešto što ćemo znati vrlo brzo, u narednih nedelju ili dve”, saopštila je ukrajinska zvaničnica.

Krajem decembra prošle godine, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je za AP da Kijev želi „mirovni“ samit do kraja februara u Ujedinjenim nacijama, sa generalnim sekretarom Antoniom Guterešom kao posrednikom, ali nije izrazio očekivanja da Rusija to prihvati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading