Haos na samitu G20 zbog rata u Ukrajini!
Foto: Printscreen

Iako rat u Ukrajini nije zvanično na dnevnom redu samita G20, ova tema dominira skupom koji je otvorio domaćin, predsednik Indonezije Džoko Vidodo, pozvavši na jedinstvo i okončanje sukoba.

Vidodo je govorio o svetu koji ne sme da bude podeljen. Tražio je konkretnu akciju kojom bi se postiglo poboljšanje globalne ekonomije uprkos dubokim raskolima i upozorio da će, ako se ne okonča rat u Ukrajini, biti teško da svet krene napred. Mirnodopske poruke domaćina teško da se poklapaju s različitim interesima i mišljenjima zemalja učesnica.

Predstavnici država EU, sa SAD i Velikom Britanijom, nastoje da pridobiju druge članice da slede njihov kurs, prevashodno Indiju, Kinu, Južnoafričku Republiku. Iz Brisela su se i pre nego će Makron juče pozvati Pariz i Peking na ujedinjenje čuli zahtevi da se iskoristi kineski uticaj na Rusiju – koja od ovog susreta ne očekuje ništa posebno.

Ambasador RF hitno pozvan na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova Poljske - Alo.rs

Moskva se žalila na pokušaje zapadne politizacije samita i pre nego što je počeo, a iz njihovog ugla krivac za globalnu krizu je onaj ko uvodi sankcije i trgovinske blokade.

Najvažniji događaj od početka rata na evropskom tlu, koji je na Baliju okupio najmoćnije svetske političare, izuzev ruskog predsednika, reflektuje ono što je pomenuo indonežanski predsednik – koliko je svet podeljen.

Zato Šarl Mišel smatra da treba da iskoristi samit kako bi se uverili partneri u Grupi 20 da treba da izvrše veći pritisak na Rusiju jer, kako je istakao, prema povelji UN nije prihvatljivo da se granice država menjaju silom. S tim u vezi, od velikog značaja su susreti na marginama koji izazivaju više pažnje nego zvanični govori. Iako pojedini prethodni forumi nisu bili plodonosni, bilateralni sastanci često budu od koristi, kao što su se, recimo, u Osaki 2019. Donald Tramp i Si Đinping saglasili da nastave pregovore kako bi rešili trgovinski spor. Tome se nada i francuski predsednik, koji je zatražio od kineskog predsednika da interveniše kod ruskog kolege jer Peking može da utiče na Putina da se vrati za pregovarački sto.

Andžej Duda razgovarao sa Zelenskim - Alo.rs

Kineski predsednik, kako je preneto iz Jelisejske palate, u razgovoru s Emanuelom Makronom na marginama samita „pružio je podršku evropskim posredničkim naporima” i ponovio protivljenje upotrebi atomskog oružja u Ukrajini.

Kina se takođe usprotivila zahtevu Kijeva da Rusija bude isključena iz G20, što su kineski predstavnici juče ponovili Sergeju Lavrovu, koji predvodi rusku delegaciju. Putin nije došao na Bali, ali jeste ruski šef diplomatije, pred kojim je britanski premijer, pre nego će „osuditi rusku invaziju i ubijanje civila”, rekao da je Vladimir Putin trebalo da bude spreman da se suoči s njima na samitu kad bi, možda, mogli da reše neka pitanja da bi Rusija „mogla da okonča ovaj varvarski rat”. Riši Sunak je imao opasku i na račun neutralnih ili onih koji ne slede apsolutno zapadni stav, pre svega Kine i Indije, rekavši da su sve zemlje u opasnosti zbog učinjenog presedana.

„Zemlje ne bi trebalo da vrše invaziju na susede, da napadaju civilnu infrastrukturu i civile, prete nuklearnom eskalacijom. To su sigurno stvari oko kojih se svi možemo složiti”, bio je jasan Sunak.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading