SEBASTIJAN KURC UPOZORAVA: Gubljenje rata nije opcija za Putina
EPA/PATRICK SEEGER

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je za nemački list Bild am Sontag da lideri EU moraju da traže „mirno rešenje“ za sukob u Ukrajini, jer „gubitak nije opcija“ za Rusiju.

„Svi s pravom žele pobedu Ukrajine“, ocenio je političar. „Ali gubitak nije opcija za [ruskog predsednika Vladimira] Putina."

Kurc, koji je podneo ostavku prošle godine zbog optužbi za korupciju za koje je insistirao da su politički motivisane, tvrdio je da „suočena sa nuklearnom pretnjom, EU mora da nastavi putem pregovora“.

„Trenutno je najvažnije prekinuti krvoproliće i postići mirno rešenje za pregovaračkim stolom kako bi se sprečila totalna eskalacija na našem kontinentu“, rekao je on.

Kurc nije jedina javna ličnost koja se poziva na „nuklearnu pretnju“ Rusije.

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je ranije ovog meseca na „direktnu pretnju” nuklearnog „armagedona” iz Rusije, dok je njegov državni sekretar Entoni Blinken zapretio Rusiji „strašnim posledicama” ako upotrebi atomsko oružje u Ukrajini.

Dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao na preventivne udare na Rusiju, visoki diplomata EU Žozep Borelj je u četvrtak izjavio da će moskovske snage biti „uništene“ ako Rusija udari prva.

Putin nije pretio Ukrajini nuklearnim udarima, a u svojim javnim izjavama je afirmisao rusku nuklearnu doktrinu: da će se Rusija braniti „svim raspoloživim sredstvima“ ako postoji opasnost od postojanja Ruske Federacije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading