SMS PORUKE NOVO "MOĆNO" ORUŽJE: Ruske snage koriste psihološke i informativne operacije za narušavanje morala ukrajinskih vojnika?
Foto: Shutterstock

Rusija je, uz nastavak napada na ukrajinske položaje u Severodonjecku, gde se vode teške borbe, eskalirala i psihološke i informacione operacije, kojima je cilj naneti štetu moralu ukrajinskih vojnika, navodi Institut za proučavanje rata, think-tank sa sedištem u Vašingtonu koji redovno objavljuje analize o situaciji na terenu.

Ističu kako pripadnici ukrajinskih oružanih snaga dobijaju preteće poruke, pozivajući se na jučerašnje izveštaje obaveštajne službe ukrajinskog ministarstva obrane (GUR-a). Prema GUR-u vojnike preko SMS-a i raznih aplikacija, poput Telegrama i Vocapa, Rusi pretećim porukama pozivaju da polože oružje, predaju se i prebegnu u Rusiju.

U porukama se, navodno, koriste informacije o lokacijama kako bi pretili da će nauditi vojnicima ili njihovim porodicama.

Institut je u analizi naglasio i da je ukrajinski vojni stručnjak Dmitro Snegirov rekao kako ruska propaganda sprovodi "informacione i psihološke operacije" da obore moral ukrajinskih snaga. Navode da Rusi tvrde kako će bitka za Severodonjeck postati "novi Mariupolj".

 

 

"Ti informacioni i psihološki napadi najverovatnije žele da obore moral ukrajinskih vojnika dok u operacijama u više smerova i dalje ima puno žrtava na obe strane", zaključuje Institut za proučavanje rata.

U analizi stoji i kako se ruska vojska suočava s izazovima povećanja snaga. To temelje na izveštaju ukrajinskog južnog operativnog zapovedništva koje tvrdi da ruski vojni zvaničnici na Krimu krivotvore rezultate obaveznih lekarskih pregleda, koji se sprovode za služenje vojnog roka, kako bi povećali broj novih vojnih regruta. Podsetili su i kako su ranije izvestili o rastućim društvenim napetostima u proruskim delovima Donjecka i Luganska zbog prisilne mobilizacije.

Navode i kako je ruska policija uhapsila muškarca koji je u znaku protesta protiv rata u Ukrajini, bacio Molotovljev koktel na zgradu lokalne uprave na Krimu, što, prema Institutu, ukazuje na rastuće nezadovoljstvo s napadom na anektiranom ukrajinskom poluostrvu.

Sve o ratu u Ukrajini, možete da pročitate OVDE.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading