Najtopliji februar
Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Duvaće umeren so jak jugozapadni vetar, na planinama olujne jačine, a kasnije severozapadni. Najniža temperatura od 10 do 17 stepeni, a najviša od 21 stepen na krajnjem severozapadu do 30 stepeni na istoku i jugoistoku Srbije.

I u Beogradu će biti vetrovito, uz povećanje oblačnosti, povremeno kratkotrajnu kišu i lokalne pljuskove s grmljavinom. Duvaće umeren do jak jugozapadni, a kasnije severozapadni vetar. Najniža temperatura od 13 do 17 stepeni, a najviša oko 28 stepeni.

Kardiolog iz Urgentnog upozorava na rizik od infarkta i šlogova

Taman što se većina navikla na visoke temperature, koje su iznad vrednosti za ovo doba godine, meteorolozi najavljuju nagli pad temperature u noći između utorka i srede, a prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog iz Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da se ona može odraziti na ceo organizam, te da se opet očekuje da najveći problem imaju kardiovaskularni bolesnici, a mogu se očekivati i gastritisi i čir na želucu.

Profesor Mitrović kaže da se kao i kod prethodne nagle promene vremena, i sada, posle hipertenzija, najviše očekuju angine pektoris, infarkti i šlog, ali da će se odraziti i na stomak.

Pojačane epizode gastritisa

Naime, može doći i do pojačanih epizoda gastritisa, koji dovode do čira na želucu.

- Sa promenom vremena, ne menja se samo temperatura, već i barometarski pritisak, na šta naš organizam reaguje. U noći promene vremena, može doći do promene krvnog pritiska, koji treba izmeriti. Oni koji uzimaju terapiju znaju da ako im dođe do pada, odnosno do skoka pritiska, treba da pojačaju terapiju. Oni koji nemaju terapiju, možda će morati da se jave lekaru, i tu bi trebalo da bude nikakvog izgovora - kaže prof. dr Mitrović.

Dodaje da očekuju da će hipertenzija opet biti najčešća pojava, zatim angina pektoris, infarkt i šlog, ali i stomačni problemi.

- Zbog dinamike krvnih sudova, koji se grče i opuštaju kada se menja vreme, oni dovode do pojave tih novih koronarnih događaja. Oni koji se zbog njih već leče, mogu ponovo dobiti napade angine pektoris ili infarkta. Oni koji se ne leče, možda im se javi prvi put. Može da dođe i do šloga, što takođe može da bude jako nezgodno - rekao je prof. dr Mitrović.

Objašnjava da se usled nagle promene temperature, u stvari, cela dinamika organizma menja.

- To se odražava i na gastrointestalni sistem, na stomak. Dolazi do veće dinamike u lučenju kiseline, tako da može doći i do pojačanih epizoda gastritisa, koji dovode do čira na želucu. Tako da, ceo organizam zbog promene vremena pati. Pogotovo što je ta promena brza, bukvalno se dešava u danu, i zbog toga što trenutne temperature, nisu one koje bi trebalo da budu u ovo doba godine, odnosno one koje našem organizmu odgovaraju - kaže prof. dr Mitrović.

Alo.rs/Blic

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading