PONOVO ĆE PADATI SNEG Stiže nagla promena vremena, vraća nas pravo u zimu, i neće se brzo završiti
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

Pred nama je oko nedelju dana veoma toplog vremena sa temperaturama koje će biti iznad i znatno iznad proseka. Dominacija jakog anticiklona sa jezgrom nad severom Afrike će ka nama u jugozapadnoj visinskoj struji transportovati veoma topao i stabilan vazduh, piše meteorolog Čubrilo.

Po periferiji tog jakog anticiklona strujaće vlažan i nestabilan vazduh ali njegov uticaj neće dopirati do nas i osetiće se samo u obliku pojačanog zapadnog i jugozapadnog vetra i to pre svega nad većim delom Srbije, istokom Hrvatske i možda severoistokom BiH.

Temperature idu do 20 stepeni iznad nule

Noćni minimumi će takođe biti vrlo visoki i slabih, noćnih, mrazeva može biti uglavnom u višim planinskim predelima ili kotlinama. Maksimumi će se od danas pa do naredne subote uglavnom kretati od +7 do +17 stepeni Celzijusa, a oko 06.02. bi lokalno uz jugozapadni fen mogli biti i oko +20 stepeni Celzijusa.

Nešto više oblaka bi moglo biti samo oko 08.02. ali se padavine uglavnom očekuju samo na južnim padinama Dinarida koji su uz obalu Jadrana.

Promena sinoptike trebalo bi da počne oko 10.02. kada bi zbog porasta vazdušnog pritiska nad severozapadom Evrope počelo premeštanje ciklona južnijom putanjom i oko 12.02. prvi od njih, uz izglednu sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom stiže i do nas. Tada se uz jak južni vetar očekuje pogoršanje sa kišom, zatim bi usledilo i jače zahlađenje, piše Čubrilo.

Sam tempo zahlađenja još nije moguće odrediti jer je u pitanju vrlo udaljen termin ali sve upućuje da bi najverovatnije vrlo brzo uslova za sneg bilo i u nizijama te bi se zima negde oko polovine meseca vratila na naše prostore.

Dalji razvoj sinoptike bi mogao ići u pravcu dužeg, hladnog, perioda jer razvoj parametara u stratosferi sugeriše nov ciklus njenog zagrevanja uz veliku verovatnoću značajnog slabljenja, a moguće i okretanje zapadnih na istočne vetrove. Modeli za sada posle 15.02. daju opciju postojanja prostranog anticiklonalnog sistema u visokim geografskim širinama koji bi mogao usloviti slabljenje uticaja toplih, zapadnih, vetrova i usloviti jačanje uticaja hladnih severnih ili istočnih.

Za sada je sve to još mogućnost, ističe Čubrilo, modeli, posebno ECMWF već vrlo dugo drže ovu opciju tako da je verovatnoća dosta visoka i kako vreme odmiče polako se povećava.

Sumirano, pred nama je nedelju dana pravog prolećnog vremena, ali sudeći po trenutnim proračunima modela zima nikako nije gotova.

Čubrilo je napomenuo: Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading