OBILNA KIŠA, OLUJNI VETAR I GRAD STIŽU U SRBIJU Pogledajte detaljnu vremensku prognozu za sledeću nedelju
EPA/FILIP SINGER

U petak će ka nama i dalje u sklopu ciklona nad Italijom strujati vlažan ali i malo topliji vazduh. Biće i više sunčanih intervala ali će se zadržati vrlo nestabilno uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, posebno posle podne, kada lokalno može biti i vrlo jakog pljuska uz pojavu obilne kiše, olujnog vetra i tuče/grad, stoji u novoj prognozi vremena Marka Čubrila za sledeću nedelju.

Dnevni maksimumi od +14 do +20 stepeni Celzijusa, samo će na krajnjem severozapadu Hrvatske i na istoku Srbije biti relativno hladno uz maksimume od +8 do +12 stepeni Celzijusa. Vetar će biti južni i jugozapadni, u zoni pljuskova na kratko vrlo jak, dok će u košavskom području i dalje biti jake i olujne, a nad južnim Banatom i orkanske košave koje će posle podne oslabiti.

- U subotu će ciklon oslabiti ali će nad nama i dalje stujati nestabilna vazduh. Preovlađivaće promenljivo oblačno uz sunčane intervale, posebno u prvom delu dana, dok će posle podne biti nestabilno uz lokalne pljuskove sa grmljavinom i moguće lokalne nepogode. Vetar će biti slab, dok će krajem dana u košavskom području ponovo biti u pojačanju. Dnevni maksimum sličan onom u petak ili za koji stepen viši, posebno na istoku Srbije - piše Čubrilo.

U nedelju se računa na razvijanje novog ciklona čiji bi se centar iz priobalja Tunisa kretao ka Italiji te bi već pre podne nad većim delom reigiona usledilo novo naoblačenje uz kišu i pljuskove. U nedelju tokom dana pretežno oblačno i svežije uz povremenu kišu i pljuskove, posoebno nad zapadnim, središnjim i severnim predelima regiona. Nad istokom regiona manje kiše uz sunčanije vreme. U košavskom području ponovo jak i olujan lokalno i orkanski jugoistočni vetar. Dnevni maksimum od +12 do +18 stepeni Celzijusa.

- U prva tri dana naredne nedelje ciklon će svoj centar iz središnje Italije preko Jadrana premeštati dalje na severoistok te će uticati na vreme iznad nas. Očekuje se umereno do zanatno oblačno vreme uz smenu sunčanih intrevala i jakih grmljavinskih pljuskova, a sa porastom temperature i CAPE vrednosti će biti u porastu te će se verovatnoća pojave lokalnih nepogoda znatno povećati. Obzirom na očekivanu putanju ciklona najmanje padavina bi trebali dobiti fenski delovi središnje i istočne BiH kao i veći deo Srbije gde bi generalno bili do 20mm akumulacije, osim tamo gde bude jakog pljuska, stoji u prognozi.

Znatno više kiše trenutno modeli simuliraju nad većim delom Vojvodne u Srbiji i ostalom delu regiona, generalno preko 40mm, a često i preko 80mm taloga. Preciznije određivanje akumulacije će biti moguće tek za vikend kada se bude znala tačna putanja tog ciklona.

- Oko 19.05. bi moglo uslediti prolazno zahlađenje, dok bi posle 23.05, pa prema kraju meseca trebalo biti umereno toplo ali nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove - upozorava meteorolog.

Zbog jakih, lokalnih, pljuskova ponegde u narddnih nedelju dana će postojati mogućnost pojave vode u podrumima, njivama kao i izlivanja kraćih rečnih tokova. Velike reke se sigurno neće izlivati ali će uslediti porast novoa vode u njima.

Sumirano, ostatak meseca će najverovatnije proteći u skladu sa prosekom za maj. Biće česte pojave kiše, lokalnih nepogoda i pljuskova, ali na lokalnom novou te će na malom prostoru biti velikih razlika u količini akumulacije. Temperature bi do oko 23.05. uglavnom bile ispod proseka, dok bi zatim bile oko ili možda malo preko proseka, zaključuje Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading