ZA OVO ĆE SE LETETI IZ ŠKOLE! Dogovorene izmene zakona, razredne starešine će imati veliku moć!
Foto: privatna arhiva

"Radna grupa koji su činili predstavnici sindikata, ministarstva, direktora škola i drugih tela je dostigla koncezus u poslednja tri i po meseca, uspeli smo da sve zakone koji se odnose na nasilje izmenimo i omogućimo da sada budu deo javne rasprave koja sutra počinje u Novom Sadu", rekla je Vuković za Tanjug.

Objasnila je da je jedna od novina u zakonima to što će početi sa brojčanim ocenjivanjem vladanja od petog razreda osnovne škole, umesto od šestog i ta ocena ulazi u prosek na kraju godine.

Jedna od stvari kojom se aktivno bave je povećanje naknade za profesore i pedagoge, ali Vuković napominje da takva izmena mora proći kroz vladine uredbe, koje se odnose na sve državne službenike.

"Ta uredba ne može da se unese u zakon onako kako bismo mi najviše voleli, jer zahteva analizu finansijske efikasnosti koju trenutno radi naš sektor za finansije, kasnije se upućuje u Ministrastvo finansija, gde se predlaže kroz vladine uredbe, odakle se finansiraju svi državni službenici", objasnila je Vuković.

Dodala je da treba imati u vidu da su odeljenske starešine i do sada imale četiri odsto nadoknade u odnosu na druge nastavnike, a novi predlog je da to bude do sedam odsto, kao i da očekuju da kada se formalne stvari obave, da će kroz dobru saradnju sa Ministarstvom finansija uspeti da realizuju i povećanje naknada.

Objasnila je da je radna grupa u međuvremenu napravila upustvo za rad odeljenskog starešine.

"Čini nam se da je to nedostajalo kada je efikasniji rad i prevencija (nasilja) u pitanju", ocenila je Vuković.

Između ostalog, Vuković kaže da nova izmena zakona onemogućuje automatsko ispisivanje iz škole kada se nešto dogodi, i da se ispisivanje đaka odlaže do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka, koji traje do mesec dana.

Objasnila je i da je nasilje u porodici izuzetno u porastu.

"Čini mi se da društvo ne čini dovoljno, iako mislim da institucije rade, ali kada su promocije nenasilnog ponašanja u pitanju mogu i mediji mnogo da urade", napomenula je ona.

Kazala je da se u obrazovnom sistemu porodično nasilje odmah prijavljuje ako postoje saznanja, i da direktori ne moraju da imaju dokaze, čak i kada je posredno saznanje u pitanju, moraju da obaveste MUP i Centar za socijalni rad.

Dodala je da se takođe dešava da nasilni roditelji prete nastavnicima, sami nastavnici budu nasilni prema deci ili deca prema nastavnicma.

"Postoji razlika u nivoima odgovornosti, ali kada su roditelji u pitanju, to ne sme da se toleriše i izmenama zakona smo pojačali kazne za roditelje i obavezu škola da alarmiraju Centar za socijalni rad i tužilaštvo, kada ne samo da se krše pravila, nego se ne sarađuje u procesu pojačanog vaspitnog rada sa decom", zaključila je Vuković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading