INT RASTER NAPLATIO, ALI NEMA FISKALNE KASE KOJE JE OBEĆAO Distributeri i trgovci nasamareni
Foto: Ministarstvo finansija

Od sutra je obavezna primena novog modela elektronske fiskalizacije, dok će u javnom sektoru početi da se primenjuju sistemi elektronskih faktura, saopštilo je Ministarstvo finansija. To znači da će svi obaveznici morati da izdaju fiskalne račune sa QR kodom.

Ova odluka prihvaćena je lagodno, a kako je prelazak otpočet još 1. novembra, trgovci i drugi obaveznici su na vreme ispoštovali nove mere fiskalizacije. Ipak, deo trgovaca je najblaže rečeno nasameren i fiskalizaciju će dočekati nespremno.

Pre svega jer su kupili uređaje starije generacije koje već za šest meseci neće biti upotrebljivi, a drugo jer tih kasa nema na stanju.

OPREZ AKO IDETE NA PUT Pojačan saobraćaj uoči prvomajskih praznika - Alo.rs

INT Raster prevario kupce

Naime, bugarska kompanija INT Raster napravila je ugovor sa distributerima, a distributeri sa trgovcima od kojih su uzeli novac za te kase. Problem za trgovce, obzirom da je krajnji rok za prelazak na elektronsku fiskalizaciju već sutra, je u tome što INT Raster nije isporučio kase, niti ih ima na stanju, te su tako distributeri kasa, ali i sami trgovci, krajnji korisnici, debelo dovedeni u zabludu!

Da bi stvar bila gora, pomenute "bugarke", iliti "dugmetare" imaju nedostatak, za razliku od android kasa, kod kojih se problemi rešavaju softverski i šire prema potrebama prodavaca.

Izdašna subvencija države od 100 evra za svaki prodajni objekat i još po 100 evra za svako prodajno mesto u njemu, prema informacijama sa tržišta, nije iskorišćena na idealan način. I to daleko od toga. Naime, pojedini uvoznici i distributeri fiskalnih kasa i softvera za njih, iskoristili su priliku da dobro zarade - i na trgovcima i na pomoći države. A veliki problemi zbog takvog odnosa prema e-fiskalizaciji i klijentima bi tek mogli da uslede.

Svi žele da vide novi model drona IKA-50 - Alo.rs

Plaćali ih i po četvorostruko većoj ceni

Na "bugarke“ su klijenti "navučeni“ pre svega pričom o navodno nižim cenama od android kasa i lakoće upotrebe, ali ostali su nesvesni njihove stvarne vrednosti i onoga što one mogu a šta ne mogu da urade. Tako, recimo model DP-150 MX firme iz Sofije "Datecs“, klijenta košta oko 27.000 dinara a vrednost aparata je zapravo 58 evra. Za četiri ili pet hiljada dinara manje može da se nabavi savremena android kasa, odnosno terminal.

Problemi sa e-fakturama su "u najavi“ a neki drugi su već stvarnost za one koji su ih testirali u prelaznom periodu e-fiskalizacije.

Većina tih aparata već sada ne podržava plaćanje platnim karticama a kamoli šta drugo. Takođe, dobra fiskalna kasa bi trebalo da radi narednih deset godina a već sada imamo informacije da ljudi prijavljuju kvarove. A ti kvarovi nisu samo neka sitnica koja nervira jer svaki kvar znači i da to prodajno mesto ispada iz funkcije dok se kasa ne popravi. To po Zakonu o zaštiti kupaca može da traje i 30 dana.

Pored potencijalnih problema za kvarovima u radu nečega što se već danas smatra prevaziđenom tehnologijom, tu je i problem efikasnosti i lagodnosti u svakodnevnom radu. Android tehnologija i savremeni softver koji se lako ažurira, prilagođava i proširuje, bez problema se nosi sa radom sa platnim karticama, skenovima bar kodova, izdaje avansne račune… a pregled poslovanja je neuporedivo lakši.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading