DRAMATIČNO UPOZORENJE Sneg u Srbiji, preti izlivanje reka!
Alo/ Ilustracija

Republički hidrometerološki zavod izdao je upozorenje građanima Srbije zbog jakih padavina koje se očekuju i koje mogu dovesti do izlivanja reka.

Iako je kraj maja, temperatura je daleko ispod prosečnih vrednosti, pa se na planinama očekuje i sneg. Najkritičnije je na Tamišu, koji se preti da se izlije kod Jaše Tomića.

Pravo proleće nikako da dođe a po predviđanjima meterologa današnji dan će ličiti na jesenji - sa dosta kiše.

Lokalno, zbog visinskog ciklona koji donosi veliku količinu padavina, može pasti i više od 30 mm kiše po metru kvadratnom.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je zato u 12.15 sati najnovije upozorenje prema kojem se u naredna dva sata u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, kao i na širem području Beograda očekuju kiša i kratkotrajni pljuskovi.

- Na jugu Srbije očekuje se pojava grmljavine. U ostalim krajevima ponegde slaba, kratkotrajna kiša. Na visokim planinama povremeno slab sneg - navodi se u saopštenju.

Upozorenje na izlivanje reka

RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje.

- Na Tamišu kod hidrološke stanice Jaša Tomić (opština Sečanj) vodostaj je u većem porastu i toku dana dostići će i prevazići granicu redovne odbrane od poplava - navodi se na sajtu RHMZ-a.

Selo Jaša Tomić je 2005. bio meta katastrofalnih poplava, kada je Tamiš srušio 150 kuća, nakon probijanja nasipa tako da meštani u strahu gledaju u reku.

Kako je meteorolog Đorđe Đurić izjavio za Telegraf, na planinama Kosova i Metohije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore iznad 1.800 metara nadmorske visine danas se očekuje da padne oko 10 cm novog snega, a sneg bi mogao da zabeli i planine Srbije iznad 1.800 metara nadmorske visine, pa bi se zabeleli Kopaonik i Stara planina.

Komentari (0)

Loading