vremenska
Foto: Alo/W2U/ Meteociel

Oblast Alpa i centralne Evrope nalazi se pod uticajem visinskog ciklona, a u Đenovskom zalivu nalazi se ciklon u prizemlju. Ovakva sinoptička situacija već danima većem delu Evrope donosi pravo jesenje vreme, a delovima centralne Evrope i oblasti Alpa pravo zimsko.

U ovim predelima sneg veje danima.

U naredna dva dana obilni sneg padaće na potezu od istočne Francuske preko Švajcarske do Austrije i od juga Nemačke do severa Italije.

Snežna granica spustila se u ovim predelima skoro do nizija, dok se u višim predelima očekuje 20-30 cm novog snega, u višim predelima Alpa i do pola metra.

Sneg je zavejao mnoge gradove širom Švajcarske, a veje i širom Austrije, pri čemu pada i nedaleko od Beča.

Temperature su širom centralne Evrope tek koji stepen iznad nule, u Alpima oko i ispod 0°C, a u višim predelima Alpa i ispod -15°C.

S obzirom na to da se ciklonska sktivnost očekuje u ovim predelima i narednih dana i da će centralnu Evropu sa juga zahvatiti novi ciklon sa obilnijim padavinama, veoma hladno vreme nastaviće se na ovom području tokom većeg dela sedmice, uz vreme nalik jesenjem i zimskom.

Sneg će zahvatiti i planinska područja Slovenije.

Istovremeno, širom Italije i na severnom Jadranu očekuju se veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom, uz jake i olujne vetrove.

Jaki vetrovi očekuju se i u Alpima, uz opasnost od vejavice i mećave.

Inače, povratak zimskog vremena i snega, poremetio je saobraćaj širom oblasti Alpa, pri čemu se vožnja odvija veoma otežano.

Pojedini putni pravci su i zavejani i potpuno blokirani.

Ciklon koji će sutra zahvatiti naše područje, doneće i topliju vazdušnu masu sa Mediterana, ali i obilniju kišu sa pljuskovima.

I dok je veći deo Evrope nakon letnje i više nego tople prve polovine aprila kada su temperature dostizale i 34°C, sada na udaru pravog jesenjeg, pa i zimskog vremena, jug i jugoistok Rusije zahvatila je veoma topla vazdušna masa, uz temperature iznad 30°C.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading