vremenska prognoza
Foto: Alo/zoomEarth/w2u

Područje Srbije tokom jučerašnjeg dana zahvatile su padavine, u sklopu ciklona koji se svojim centrom premeštao sa severa Afrike preko Grčke, juga Balkana i našeg područja dalje na sever preko Panonske nizije prema centralnoj Evropi, piše Telegraf.

Ovaj ciklon doneo je najobilniju kišu južnim, centralnim i istočnim predelima Srbije i Pomoravlju, a palo je od 10 do 30 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više. Najviše padavina bilo je na Kopaoniku. Pri temperaturi od 3°C, tokom celog dana padala je jaka kiša. Palo je 40 litara kiše i ova obilna kiša otopila je potpuno snežni pokrivač, čija je visina prethodno bila oko 10 centimetara.

Zajedno sa oblacima i kišom, sa ciklonom su stigle i čestice pustinjskog peska iz Sahare, ali ni u približnoj količini kao do juga Grčke i do Atine koji su bili žestoko pogođeni pustinjskom peskom i prašinom iz Sahare.

vremenska prognoza

zoomEarth/w2u

 

 

Srbija je danas i pod uticajem Đenovskog ciklona, pri čemu je jugoistočni vetar bio u skretanju na jugozapadni.

Iako u atmosferi nad nama i dalje ima čestica peska i prašine iz Sahare, glavnina koncentracije peska i prašine sa juga Grčke danas će se visinskom strujama premeštati dalje preko Egejskog i Crnog mora prema Ukrajini i istoku Evrope.

Ipak, u predelima sa kišom i dalje će padati prljava ili obojena kiša.

vremenska prognoza

zoomEarth/w2u

 

 

Jušerašnji dan doneo je Srbiji i jak jugoistočni vetar, a košava je najjače udare imala na jugu Banata. U jednom trenutku u Vršcu su zabeleženi olujni udari vetra od 100 km/h.

Vetar je sinoć oslabio i danas duva umeren jugozapadni, u Bačkoj pojačan, a na planinama zapadne i jugozapadne Srbije jak.

Kasnije posle podne vetar će biti u skretanju na severozapadni i biće u slabljenju.

U toku današnjeg poslepodneva atmosfera nad Srbijom postaće nestabila, pa se u severnim, zapadnim i centralnim predelima očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Ponegde se očekuju i kratkotrajne grmljavinske oluje, naročito na području Šumadije, Pomoravlja, Podunavlja, Podrinja, Mačvanskog i Kolubarskog okruga, Vojvodine i Podrinja.

vremenska prognoza

zoomEarth/w2u

 

 

U toku večeri kišna zona proširiće se na jug i istok zemlje. U toku večeri u Vojvodini će padavine prestati, a u noći ka četvrtku i u četvrtak ujutro kiša i pljuskovi očekuju se u ostalim predelima. Na jugu, jugoistoku i istoku očekuje se i veća količina padavina. Slično vreme očekuje se i u četvrtak, a suvo će biti samo u

Sa severozapada se očekuje priliv hladnije vazdušne mase, a na planinama jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije iznad 1200 metara nadmorske visine padaće sneg, naročito na planinama Kosova i Metohije.

Severozapadno visinsko strujanje pročistiće i atmosferu od peksa i prašine nad našim područjem.

Stabilizacija vremena očekuje se od petka, uz porast temperatura i povratak pravog prolećnog vremena.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Kada bi Vas uhapsili, šta bi Vaši prijatelji pomislili da ste uradili? 😆 #alo #alodnevnenovine #fypシ #fypシ゚viral #viralvideo #fy #prijatelji ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading