"ODLUČUJUĆA FAZA RATA" Stoltenberg dao obećanje, čeka se Ramštajn!
EPA

Kijev već neko vreme traži pomoć u vidu teškog naoružanja, uključujući tenkove, ali zapadne zemlje do sada nisu bile voljne da to učine, plašeći se da će to biti protumačeno kao njihov ulazak u rat ili da bi uznemirile Rusiju. 

Sledeće nedelje u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj biće održan sastanak ukrajinske odbrambene kontakt grupe koja koordinira isporuku oružja Kijevu.

Nalazimo se u odlučujućoj fazi rata“, rekao je Stoltenberg. „Zato je važno dati Ukrajini oružje koje joj je potrebno da pobedi“, rekao je on.

Od početka ruske ofanzive na Ukrajinu prošlog februara, zapadne zemlje proširuju opseg naoružanja koje isporučuju Kijevu. Ranije ovog meseca, Francuska, Nemačka i SAD su obećale francuske lake tenkove AMKS-10 RC, 40 nemačkih borbenih vozila pešadije Marder i 50 oklopnih vozila Bredli.

Ukrajina se zalaže za dobijanje više teških borbenih vozila.

(UŽIVO) UKRAJINCI PRIZNALI "Napustili smo Soledar" - Alo.rs

Britanski premijer Riši Sunak je u subotu u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo Ukrajini obezbediti 14 tenkova Čelendžer 2. Time bi Velika Britanija postala prva zapadna zemlja koja će Kijevu snabdevati željene teške tenkove.

Stoltenberg je izrazio uverenje da je ruski predsednik Vladimir Putin napravio grešku kada je napao Ukrajinu. "Precenio je snagu svojih oružanih snaga. Vidimo njihove pogrešne korake, nedostatak morala, probleme sa rukovodstvom, njihovu lošu opremu," rekao je on. On je, međutim, dodao da su Rusi „pokazali da su spremni na teške gubitke da bi postigli svoj cilj“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Djurdja

16.01.2023 07:37

Kao da se on nesto pita. Covek nema pojma o visokoj politici. Samo lupeta.