NOVO GRANATIRANJE KIJEVA, POGINULA I DECA Ruska vojska sprečila teroristički napad u Belgorodskoj oblasti (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY SHESTAK/GEORGE IVANCHENKO/ALESSANDRO GUERRA

Rusija ne planira da proglasi ratno stanje nakon napada dronova na Moskvu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski ambasador u SAD optužuje Vašington da ohrabruje Kijev da napada ciljeve na teritoriji Rusije, ali Bela kuća tvrdi da ne zna ko je odgovoran za napad i ističe da neće istražiti taj slučaj.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je u ruskom raketnom udaru pre tri dana na luku u Odesi uništen poslednji ukrajinski ratni brod.

Bela kuća je sinoć najavila najnoviji u nizu paketa vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, municiju i drugu odbrambenu opremu u vrednosti do 300 miliona dolara.

Uoči očekivane kontraofanzive raste strah od incidenta u nuklearnoj elektrani u Zaporožju. Prvi čovek Međunarodne agencije za atomsku energiju zatražio je od Kijeva i Moskve da poštuju pet načela zaštite strateškog ukrajinskog postrojenja, koje kontrolišu Rusi.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u posetu Južnoj Africi, gde će u Kejptaunu danas i sutra prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Makron: Ukrajini dati "jasne i snažne bezbednosne garancije" na samitu NATO

22.17- Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da Ukrajini treba dati "jasne i snažne bezbednosne garancije" na samitu NATO-a u u julu u Litvaniji. „Iz Viljnusa se mora poslati jasna poruka Ukrajini i Ukrajincima. Zalažem se za jače, konkretne i vrlo jasne bezbednosne garancije“, rekao je Makron novinarima nakon sastanka evropskih lidera u Moldaviji.

Nije precizirao o kakvim garancijama je reč, ali je rekao trebalo da bi one trebalo da budu nešto između garancija koje dobija Izrael i punopravnog članstva u NATO.

Zelenski razgovarao sa Sunakom o situaciji na frontu i podršci Ukrajini

21.47- Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, u okviru posete Moldaviji, sastao se sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom i informisao ga o situaciji na frontu.

Zelenski je napomenuo da je to treći sastanak lidera u poslednjih mesec dana. On je zahvalio Velikoj Britaniji na snažnoj podršci Ukrajini u borbi protiv ruske agresije, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu predsednika.

Brazil ostaje neutralan

21.22- Brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva ponovio je danas stav svoje zemlje da osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu, ali da pokušava da ostane neutralan kako bi mogao da posreduje potencijalnim mirovnim pregovorima.

Lula je novinarima nakon sastanka sa finskim predsednikom Saulijem Niinistom u Braziliji rekao da želi da se stvore uslovi da se obe zemlje uključe u mirovne pregovore i zaustave rat kada budu spremne.

Prvi snimak jednog od jurišnih aviona Su-25

20.30

 

 

Rusi napreduju

19.39- Ruske Oružane snage vode pozicione borbe u naseljima u predgrađu Kupjanska, saopštio je za Sputnjik načelnik vojno-civilne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.


"Tamo (u predgrađu Kupjanska) se vode pozicione borbe za svako naselje, za svaki kvadratni metar, svako dvorište. To su već naselja kod Kupjanska“, precizirao je Gančev.

Stoltenberg o odnosu NATO i Ukrajine

18.29-  NATO trenutno aktivno razmatra bezbednost Ukrajine u postkonfliktnom periodu kako bi se garantovalo da se sukob neće nastaviti, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu.

Generalni sekretar je istakao da, s obzirom da je sastanak bio neformalan, nakon njega nisu predviđene odluke.

U Harkovu pogođen „proizvodni objekat“ gde se remontovala laka i teška oprema Oružanih snaga Ukrajine

18.15

 

 

U napadima na Herson jedna osoba je poginula, tri su ranjene

17.06- Ruske trupe bombardovale su danas u vazdušnom napadu naselje Nova Kahovka u oblasti Herson, pri čemu je jedna starija osoba ubijena, a troje povređeno, saopštila je vojna uprava grada Nova Kahovka.

Zelenski u Moldaviji: Potrebna nam je jasna odluka NATO-a o članstvu Ukrajine

16.19 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u Moldaviji, na sastanku Evropske političke unije, istakao da je Kijevu potrebna jasna odluka o članstvu njegove zemlje u NATO-u i pozvao na ukidanje ograničenja uvoza žitarica iz Ukrajine.

Obraćajući se liderima na početku sastanka u formatu koji okuplja sve evropske zemlje osim Rusije i Belorusije, Zelenski je zatražio od članica NATO-a da donesu jasnu odluku o tome da li će primiti Ukrajinu. On je takođe ponovio svoje pozive da Ukrajina bude snabdevena borbenim avionima. Ukrajinski predsednik je svoj poziv uputio u trenutku kada postoje otvoreni sporovi između severnoatlantskih saveznika oko brzine članstva Ukrajine. Neki od njih strahuju da bi brzi potez mogao dovesti Alijansu u direktan sukob sa Rusijom.

"Ovo je godina za odluke", rekao je Zelenski govoreći na engleskom. "Na letnjem sastanku NATO-a u Viljnusu Ukrajini je potreban jasan poziv, kao i bezbednosne garancije na putu ka članstvu."

Zelenski je rekao da se nade Ukrajine zasnivaju na jedinstvu NATO-a i dodao da Kijev radi na organizovanju samita na kojem bi trebalo da se razgovara o načinima okončanja rata, ali da još nije određen datum. Ukrajinski predsednik u Moldaviji pozvao je na bezuslovno uklanjanje ograničenja na izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Ruska duma raskinula sporazum sa Ukrajinom o Azovskom moru

15.27 - Državna duma Rusije usvojila je zakon o raskidu sporazuma sa Ukrajinom o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza, prenose "RIA Novosti".

Dokument je Donjem domu 24. maja podneo ruski predsednik Vladimir Putin.

Kako se navodi, nakon što su Donjecka Narodna Republika, Zaporoška i Hersonka oblast primljene u sastav Rusije, drastično se promenila situacija po pitanju Kerčkog moreuza i Azovskog mora, te sada njihove obale pripadaju samo Rusiji.

"S obzirom na to da je Ukrajina izgubila status obalske države u odnosu na te vodene površine, bilo je neophodno da se raskine sporazum Rusije i Ukrajine o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza", navodi se u dokumentu.

Rusija blokirala registraciju brodova za sve ukrajinske luke

14:51 - Kako je navelo ukrajinsko ministarstvo za infrastrukturu danas, ponovo je zbog toga obustavljeno sprovođenje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka.

Ministarstvo je navelo na Fejsbuku da je zajednički koordinacioni centar u Istanbulu objavio da ne može da sačini plan inspekcijskog nadzora za danas, zbog još jednog odbijanja ruske delegacije da registruje dolaznu flotu za učešće u sprovođenju sporazuma o žitu.

Kanada: Uvodimo sankcije protiv ruskih oligarha zbog mešanja u poslove Moldavije

14:10 - Kanada će uvesti sankcije protiv „ruskih oligarha“ koji, prema verziji vlasti severnoameričke zemlje, „pokušavaju da se mešaju“ u poslove Moldavije, izjavila je ministarka inostranih poslova Kanade Melani Žoli.

- Danas ćemo prvi put u istoriji objaviti sankcije u cilju podrške demokratiji Moldavije. Mi ćemo preduzeti mere protiv ruskih oligarha koji pokušavaju da se umešaju u demokratiju Moldavije - rekla je ministarka u Oslu gde je doputovala na neformalni sastanak sa šefovima diplomatija zemalja-članica NATO.

Eksplozije u Harkovu

13:50 - U Harkovu je danas odjeknulo nekoliko eksplozija, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov na Telegramu.

- Za sada se zna da je gađan Industrijski okrug. Utvrđuju se informacije o povređenima i materijalnoj šteti - napisao je Terehov.

U Harkovskoj oblasti čuju se sirene za vazdušnu opasnost.

OSU je pucao na petospratnicu u centru Šebekina

13:15 - Posledice su na snimku. Stubovi crnog dima dižu se u vazduh, krov gori.

 

 

Ruska vojska sprečila teroristički napad ukrajinskih snaga u Belgorodskoj oblasti

12:50 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je rano jutros sprečen novi pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na civilno stanovništvo u gradu Šebekino u Belgorodskoj obasti Rusije.

- Oko tri sata ujutro su ukrajinske jedinice sa dve motorizovane pešadijske čete pokušale da izvedu invaziju. Požrtvovanim akcijama ruske vojske su odbijena tri napada ukrajinskih terorističkih formacija. Jedinice ukrajinske vojske su odbačene i pretrpele su značajne gubitke -navodi se u saopštenju Ministarstva.

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov - izjava

12:25

 

Bitke na granici i pokušaj proboja Oružanih snaga Ukrajine u Belgorodskoj oblasti

11:50

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

11:12 - Ruske trupe izvele su kopnene udare severozapadno od Svatova i južno od Кremenne.

 

 

Zelenski izenada stigao u Moldaviju

10:43 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pojavio se danas na samitu Evropske političke zajednice koji se održava u zamku Mimi, u mestu Bulboaki u istočnoj Moldaviji.

Pola sata pre početka dolaska gostiju, Zelenski se neočekivano pojavio, budući da nije bio na spisku lidera koji dolaze. Njega je dočekala predsednica Moldavije Maja Sandu, koja je i domaćin samita.

Zelenski nije davao nikakve izjave za medije, a potom su Sandu i on otišli na sastanak.

Zelenski u Moldaviji

Tanjug/Ap

 

 

Berbok: Ništa od ulaska Ukrajine u NATO dok traje sukob

10:10 - Severnoatlanska alijansa ne može da razmatra članstvo novih zemalja usred konflikta u Ukrajini, izjavila je ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok po dolasku u Oslo na neformalni sastanak šefova diplomatija zemalja-članica NATO.

- Svaka zemlja može sama da odluči kojoj će se alijansi priključiti ili odbrambenom savezu. To je politika otvorenih vrata NATO-a. Da su vrata otvorena za države koje žele da postanu članice ovog saveza, nedvosmisleno smo ukazali prijemom Finske i, nadamo se, brzim prijemom Švedske - rekla je Berbok.

Vazdušna opasnost u Ukrajini

09:35 - U više oblasti u Ukrajini na snazi je vazdušna opasnost - u Kijevu i Kijevskoj oblasti, Sumskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Poltavskoj oblasti, kao i delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Ukrajine.

 

 

PMC „Vagner“ danas povlači glavninu svojih jedinica iz Artjomovska u pozadinu


09:16 - Ovo je saopštio šef PMC Jevgenij Prigožin

 

 

UKR: Rusija napala Kijev sa 10 Iskandera, svi oboreni

08:44 - Ruske snage napale su noćas Kijev sa 10 raketa tipa Iskander, iz Brjanske oblasti, a ukrajinska protivvazdušna odbrana je oborila svih 10, saopšilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Prethodno su ukarjinski zvaničnici saopštili da su u napadu poginule tri osobe, među kojima dvoje dece, a povređeno njih 14.

Norveška će Ukrajini pružiti petogodišnji program vojne pomoći u iznosu od 7 milijardi evra

 

08:06 - Ovo je izjavila ministarka spoljnih poslova zemlje Aniken Hajtfelt.

 

 

Rusija evakuiše decu iz oblasti duž granice sa Ukrajinom

07:45 - Rusija je u sredu počela da evakuiše decu iz gradova u blizini granice sa Ukrajinom koji su poslednjih dana bili pod jakom artiljerijskom vatrom, pošto je Kremlj situaciju opisao kao „alarmantu”.

Napadi se dešavaju na ruskom tlu poslednjih nedelja, a vrhunac je bio u utorak kada su Moskvu napali dronovi, posle prošlonedeljnog spektakularnog upada ukrajinskih snaga u Belgorodsku oblast, duž ukrajinske granice.

Novi raketni napad na Kijev

 

07:03 - "Tri osobe su poginule u okrugu Desnjan, uključujući dvoje dece (5-6 i 12-13 godina). Hospitalizovano je 7, a još dvema osobama pomoć je ukazana na licu mesta“, navodi vojna uprava Kijeva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading