Rat u Ukrajini
Foto: AP/Bram Janssen (STF)

Novi napad dronom ukrajinskih snaga na Moskvu, nema povređenih. Rusija tvrdi da su ukrajinske snage ispalile na Donjeck četiri projektila sa kasetnom minicijom. Bild: Rusija, Turska i Katar rade na novom sporazumu o žitu. "Azijski NATO" u Kemp Dejvidu, SAD, Južna Koreja i Japan složne u daljoj podršci Kijevu.

Vašington je odobrio slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu iz Danske i Holandije čim bude završena obuka pilota.

U pismu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena navodi se da SAD daju punu podršku za prebacivanje borbenih aviona F-16 iz Danske i Holandije u Ukrajinu, kao i za obuku ukrajinskih pilota.

 BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

"Trpimo poraz"

23.00 - Komandant Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk izjavio je da ukrajinski avioni trpe poraz odmah po uzletanju s aerodroma.

"Mi još i ne uspemo da uzletimo s aerodroma, a naš avion je u zoni za obaranje. Naši avioni su svaki dan pod udarom. Napadi idu kako s kopna, tako i iz vazduha“, rekao je Oleščuk za televizijski kanal "Rada“.

PUTIN SPREMIO UDAR "HILJADU OŠTRICA" Britanci upozorili da Ukrajini preti strašna opasnost

22.23Taktika je jednostavna, ali veoma ubitačna i efikasna

Zelenski o borbenim avionima "gripen"

22.15 - Ukrajina razgovara o nabavci borbenih aviona "gripen" od Švedske, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Govoreći na zajedničkoj pres konferenciji sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom rekao da su probni letovi sa ukrajinskim pilotima već počeli.

"Danas smo razgovarali o avionima 'gripen', ponosu Švedske. Uveren sam da 'gripeni' mogu da učine našu slobodu mnogo sigurnijom", rekao je.

Dodao je da Ukrajina ima odlične pilote, ali da nema prednost na nebu i da su im potrebni moderni avioni.

"U narednih nekoliko nedelja biće određenih akcija za koje verujem da će otvoriti mogućnost dobijanja takvih aviona u budućnosti", dodao je Zelenski uz poruku: "Ne možete da se krećete brzo na terenu kada (Rusi) kontrolišu nebo".

Ukrajina i Švedska su takođe potpisale sporazum kojim će Ukrajina početi proizvodnju švedskog borbenog vozila CV90.

"JEZIVO JE TIHO, ČUJE SE SAMO ŠKRIPA STAKLA NA KRVAVIM ULICAMA" Dramatične scene nakon ruskog napada na centar Černihiva (VIDEO)

21.50 Broj žrtava napada na Černigov porastao je na sedam dok je najmanje 117 osoba povređeno!

Borbe kod Rabotina: Borbeni dron leti pored vozila pešadije sa ranjenim borcima Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

21.48

 

 

Reznikov: Piloti se već obučavaju na F-16

20.00 - Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16 već počela. On, međutim, nije mogao da precizira kada će obuka biti završena, niti kada bi se mogla očekivati isporuka tih borbenih aviona Kijevu.

OGLASIO SE ZELENSKI: Ukrajina je spremna da počne pregovore

19.30Ukrajina je spremna da već ove godine počne pregovore o pristupanju EU, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

AMERIKANCI ISKASAPILI „ABRAMSE“ Nož u bok ukrajinskim snagama

18.23Pentagon je zvanično odobrio isporuku prve serije tenkova Abrams u Ukrajinu – osam vozila.

Spremaju veliki napad?

17.00 - Ukrajina bi mogla da izgubi kontrolu nad Kupjanskom, napisao je američki novinar Stiven Brajen u tekstu za "Asia Times“.

"Ruska vojska brzo napreduje u harkovskom pravcu i uskoro će napasti grad Kupjansk, ključni železnički čvor, neophodan Ukrajini za dopremanje municije vojnog tereta na severo-istoku zemlje", naveo je Brajen u tekstu za "Asia Times“, ne iksljučivši mogućnost da ruska armija uskoro oslobodi Kupjanks.

Borbe na krilu Bahmuta: Ruska 88 brigada uništava neprijateljske položaje (VIDEO)

17.33

 

 

Ruska vojska uništila osmatračnicu u stambenoj zgradi u Avdejevki

16:42

 

Lavrov: Za sada bez izgleda za pregovore Rusije i Zapada o Ukrajini

16:15 - Za sada nema izgleda za pregovore Rusije i Zapada o Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Zapadni sponzori neprekidno podstiču kijevski režim da podigne ulog. Na licemerne pozive sa Zapada, na pregovore gledamo kao na taktičku zamku da bi se ponovo dobilo na vremenu i iscrpljenim ukrajinskim snagama obezbedio predah, dala im se mogućnost da se pregrupišu, da ih ponovo snabdeju oružjem i municijom. Ali, to je put rata, a ne proces rešavanja situacije mirnim putem. Nama je to potpuno jasno“, rekao je Lavrov u intervjuu za časopis "Međunarodni život" koji se bavi spoljnopolitičkim temama.

 

Snimak požara u Černihivu

15:51

 

Detalji napada u Černihivu

15:15 - Ruske snage gađale su danas centar Černigova, i tom prilikom je, prema tvrdnjama ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Igora Klimenka, povređeno 90 ljudi, dok je broj poginulih porastao na sedam.

Među ubijenima je i šestogodišnje dete, saopštilo je ranije Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine.

Ruski napad

Tanjug/Ap

 

 

Detalji eksplozije u Kijevu

14:54 - Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko izvestio je danas da je došlo do eksplozije u prostorijama Državnog naučno-istraživačkog stručno-kriminalističkog centra Ministarstva unutrašnjih poslova u zapadnom predgrađu Kijeva.

Klimenko je pojasnio da uzrok eksplozije nije udar drona ili rakete. Stručnjaci na licu mesta vršili su uviđaj eksplozivnih predmeta kada je došlo do eksplozije. Usled toga je izbio požar u jednom od magacina u objektu.

U raketiranju Černigova najmanje 6 osoba poginulo, 37 ranjeno

14:09 - Šest osoba, uključujući šestogodišnje dete, poginulo je, a 37 povređeno kada je ruska raketa pogodila centralni trg u gradu Černigov na severu Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ljudi su bili na putu u crkvu da proslave verski praznik kada se udar dogodio, saopštilo je ministarstvo.

Među povređenima je 11 dece.

MIRNO JUTRO SE PRETVORILO U PAKAO Žestok ruski udar na Černihiv (VIDEO)

13:42 - Černihiv ukrajinski grad na samom severu zemlje, napadnut je u subotu ujutro.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Američki zvaničnici: Blizu 500.000 mrtvih u Ukrajini

13:15 - Broj žrtava na bojnom polju u Ukrajini približava se gotovo 500.000 ruskih i ukrajinskih vojnika, rekli su američki zvaničnici za Njujork tajms, označavajući značajan porast u broju poginulih ove godine nakon intenzivnih borbi na istoku zemlje.

Ruski vojni gubici približavaju se 300.000, tvrde američki zvaničnici, sa čak 120.000 ubijenih u akciji. Ukrajina je navodno imala blizu 70.000 ubijenih i od 100.000 do 120.000 ranjenih.

 

Žestoka borbe na Dnjepru

12:47 - Odeljenja grupacije Dnjepar porazili su odred Oružanih snaga Ukrajine od oko 150 ljudi, koji je pokušao da se učvrsti na levoj obali reke Dnjepar, tvrde iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Rusko MO: Ukrajinci napali vojni aerodrom na teritoriji Rusije

12:25 - Ukrajinska vojska je u subotu oko 10.00 sati po moskovskom vremenu napala vojni aerodrom u Novgorodskoj oblasti pomoću bespilotne letelice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

- Bespilotna letelica je otkrivena osmatranjem pogođena je streljačkim oružjem. Usled terorističkog napada na teritoriju aerodroma izbio je požar na stajanki aviona - navode iz ruskog ministarstva.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, vatrogasne ekipe su brzo ugasile požar, a žrtava nije bilo.

Zelenski poziva svet da se "suprotstavi ruskom teroru”

11:55 - Centar ukrajinskog grada Černihiva gađan je od strane ruskih snaga "verovatno balističkom raketom“, izvestio je guverner oblasti Černihova Vjačeslav Čaus.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je napad, pozivajući svet da se "suprotstavi ruskom teroru“ nakon što je prijavljeni raketni udar pretvorio "običnu subotu u dan bola i gubitka“.

Ukrajinski predsednik doputovao je sa suprugom u Švedsku gde će biti gost kraljevskog para, a razgovore će voditi i sa švedskim premijerom.

Ukrajinske snage granatirale Donjeck i Gorlovku

11:20 - Ukrajinske trupe od jutra intezivno granatiraju, a pod vatrom je i Gorlovka, navode proruske vlasti u Donjecku.

Ukrajinske snage koriste artiljerijsko oružje dobijeno od zemalja članica NATO alijanse, tvrde u Sonjecku, navodeći da je reč o američkim haubicama M-777 i nemačkim, francuskim i poljskim samohodnim topovima.

Zelenski u poseti Švedskoj

10:58 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski boravi danas u poseti Švedskoj, a najavio je da će se sastati sa premijerom Ulfom Kristersonom, kraljevskom porodicom i drugim zvaničnicima, kako bi im zahvalio na podršci Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Zelenski je na Telegramu, najavljujući svoju posetu, napisao da će glavna tema razgovora biti razvoj bilateralne saradnje, posebno u odbrambenoj industriji, evropska integracija Ukrajine i zajednička bezbednost evroatlantskog regiona, prenosi Rojters.

Kijev: Rusija lansirala 17 dronova, ukrajinska PVO oborila 15

10:06 - Rusija je tokom noći lansirala 17 dronova u pokušaju da napadne regione u severnoj, centralnoj i zapadnoj Ukrajini, a ukrajinska PVO oborila je 15 bespilotnih letelica, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. 

U saopštenju se navodi da je Rusija lansirala bespilotne letelice iranske proizvodnje "šahid".

Čehov: Odbijen napad ukrajinske vojske

09:45 - Jedinice ruske grupe snaga Vostok odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine  na naselje Nikolskoje u DNR, izvestio je šef pres centra grupe Oleg Čehov.

- Neprijateljski napad na Nikolskoje je odbijen. Uništeni su oklopni automobil i pešadija Oružanih snaga Ukrajine - rekao je Čehov.

Ruske trupe zauzele 2 uporišta i 3 osmatračnice u pravcu Кupjanska

09:15

 

Oborena ukrajinska raketa S-200

08.32- Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina tokom noći ispalila jednu raketu S-200 na Krim, i da je ruski PVO uspeo da je obori.

- U noći 19. avgusta kijevski režim je pokušao teroristički napad protivvazdušnom raketom sistema PVO S-200, koja je pretvorena u udarnu verziju, na teritoriji Krima. Ukrajinska raketa je blagovremeno otkrivena i oborena u vazduhu ruskim sistemima protivvazdušne odbrane - saopštilo je ministarstvo.

Šolc: Zadatak vlade da spreči uvlačenje Nemačke u sukob u Ukrajini

07.46- Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je zadatak njegove vlade da spreči uvlačenje Nemačke u sukob u Ukrajini. "Pokušavam da ne dozvolim da se to dogodi. Zato, na primer, nema i neće biti nemačkih vojnika u Ukrajini", rekao je Šolc na događaju koji je organizovao list "Augsburger algemajne".

Bajden: Posledice rata u Ukrajini se osećaju daleko izvan Evrope

07.14- Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da se posledice rata u Ukrajini osećaju daleko izvan Evrope, kao i da se zbog toga Japan uključio u pružanje pomoći Kijevu.

"Japan je pokazao snažno liderstvo i doprineo značajnoj količini finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini, kao i nesmrtonosne vojne opreme", rekao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara nakon trilateralnog samita sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom i južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom, prenosi CNN.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading