UKRAJINCI IMAJU VELIKI PROBLEM! Zelenski primio užasne vesti sa fronta (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Ukrajinske snage su ostvarile postepeni napredak u krvlju umrljanom Bahmutu, izazivajući talas osvetničkih napada snaga Vladimira Putina.

Zamenica ministra odbrane Hana Maliar rekla je da je ukrajinska vojska uspela da povrati skoro dve kvadratne milje tokom prošle nedelje oko razorenog istočnog grada Bahmuta.

Ali ruske trupe su nastavile sa napadom na istočne gradove Kupjansk i Liman, gde se, kako je rekla, pregrupisala. „Rusi su intenzivirali ove ofanzive nakon uspeha ukrajinske vojske na osovini Bahmut“, rekla je ona. Ona je dodala:

„Oružane snage se suočavaju sa potpunim miniranjem teritorije, cementnim utvrđenjima ključnih visova, (i) stalnim minobacačkim i artiljerijskim granatiranjem“, rekla je ona.

„Pored toga, Rusi često koriste avijaciju. Trupe su se takođe borile za kontrolu nad susednim naseljem Urožaine, rekao je zamenik ministra odbrane.

Zvaničnik koga je postavila Moskva u okupiranom delu ukrajinskog regiona Zaporožja rekao je u nedelju da Kijev pokušava da probije ruske linije tako što će se učvrstiti u oba sela.

U kratkim crtama

  • Putinove snage napadaju istočne gradove nakon što je Kijev osvojio Bahmut
  • Rusija će opremiti nove nuklearne podmornice hipersoničnim raketama
  • Ukrajina izveštava o žestokim borbama, 'izvestan uspeh' u kontraofanzivi
  • Ruske trupe „prinuđene da se povuku“ dok Ukrajina „ponovno zauzima ključno selo Donjeck“

Kraj bloga

Razminirano 60.000 hektara u Nikolajevskoj oblasti

23.15 - U Nikolajevskoj oblasti humanitarno deminiranje je izvršeno na površini od 60.000 hektara, sa planom od 85.000 hektara do kraja godine, izjavio je danas načelnik Nikolajevske regionalne vojne uprave Vitalij Kim.

"U Nikolajevskoj oblasti je ukupno 288.000 ha zagađeno minama. Trenutno je u toku humanitarno razminiranje teritorija. Do sada je deminirano 60.000 hektara. Imamo plan od 85.000 do kraja godine, tako da ćemo ga ispuniti", kazao je Kim, tokom nacionalnog teletona United Nevs.

Eksplozije u Kramatorsku

22.29 - Snažne eksplozije odjeknule su u Kramatorsku, javljaju ukrajinski mediji.

Ruska artiljerija udara na ukrajinski tenk u Urožajni (VIDEO)

21.40

 

 

Borbe kod Avdijevke: 5. brigada uništava oklopna vozila OSU (VIDEO)

21.19 -

 

 

Izveden novi raketni napad

20.49 - Vlasti Dnjepropetrovske oblasti saopštile su da je izveden raketni napad u industrijskoj zoni. Nisu naveli o kojem preduzeću se radi, ali, po nekim navodima u pitanju je vojna fabrika "Južmaš".

Ova ruska zver je skoro neuništiva!

20.00"Pogođen granatom, udario na minsku barijeru, pa spasao kolonu vozila!"

UKRAJINA SE ODRIČE TERITORIJE? Kabinet Zelenskog dao odgovor na predlog iz NATO

19.36Iz Kijeva su su se oglasili povodom neočekavanog predloga za članstvo u NATO

Ukrajinci priznali: Prave nam problem

19.35 - Ruske bespilotne letelice "lancet" i "orlan" prave probleme Oružanim snagama Ukrajine, saopštili su predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom tokom njegove posete delu Zaporoške oblasti koja se nalazi pod kontrolom Kijeva, rekao je šef kabineta ukrajinskog lidera Andrij Jermak.

"Čuo sam od vojske o problemima koje ruske bespilotne letelice, posebno udarni Lancet i izviđački Orlan, stvaraju našim snagama. Ovo je pretnja koju nemamo pravo da ignorišemo. Uzeo je to u obzir", napisao je on na svom Telegram kanalu.

"Lanceti" nastavljaju da uništavaju neprijateljsku opremu (VIDEO)

19.00 -

STIGAO ŠOK PREDLOG IZ NATO "Ukrajina da se odrekne teritorije..."

18.48 Iz NATO-a je ponuđeno rešenje koje se neće dopasti Kijevu.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

18.14 - Južna grupa snaga ruske vojske odbila je 11 napada Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu tokom prethodnog dana;

▪️Oružane snage Rusije tokom noći gađale su ključna preduzeća vojne industrije kijevskog režima, cilj je postignut;

▪️Oružane snage Rusije odbile su u pravcu Кupjanska šest napada ukrajinske vojske i likvidirale gotovo 100 neprijateljskih vojnika;

▪️Ruske snage uspešno su odbile tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u LNR i DNR;

▪️Ukrajinska vojska izgubila je tokom prethodnog dana u donjeckom pravcu gotovo 230 pripadnika;

▪️Oružane snage Rusije tokom prethodnog dana odbile su tri napada ukrajinske vojske na području naselja Rabotino u Zaporoškoj oblasti;

▪️Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 200 vojnika u južnodonjeckom pravcu tokom prethodnog dana, kao i haubicu msta-b i stanicu za kontrabaterijsku borbu AN/TPQ-37;

▪️Vojno-industrijskom kompleksu Ukrajine nakon napada Oružanih snaga Rusije naneta je znatna šteta;

▪️Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana u krasnolimanskom pravcu gotovo 80 ljudi,

▪️Ukrajinske snage izgubile su tokom proteklog dana više od 200 vojnika u zaporoškom pravcu.

 

 

Očevici su snimili noćne udare u Dnjepru (VIDEO) 

17.46

 

 

Veliki napad na Ukrajince

17.20 - Rusija je tokom noći izvela veliki vazdušni napad na delove zapadne Ukrajine. Državni mediji sada tvrde da je Rusija u sklopu tog napada pogodila ključne vojne industrijske objekte u Ukrajini.

Navodno su korišćene rakete visoke preciznosti koje su izazvale značajnu štetu. Za sada su to samo ruske tvrdnje, bez dokaza. Ukrajina još nije komentarisala.

Troje poginulo, na desetine povređeno u fabrici SKF u Ukrajini

16:55 - Troje ljudi poginulo je, a više desetina njih je povređeno u fabrici švedskog proizvođača industrijskih ležajeva SKF, prilikom raketnog napada na grad Luck u Ukrajini, saopšteno je danas iz te kompanije.

''Sinoć je došlo do napada na grad Luck u Ukrajini, i naša fabrika bila je pogođena u tom napadu. Sa velikom tugom potvrđujemo da su trojica naših kolega ubijena'', rekao je portparol SKF-a Karl Bjornstam, a prenosi Rojters.

Šojgu: Vojni resursi Ukrajine praktično iscrpljeni

16:20 - Preliminarni rezultati borbenih dejstava pokazuju da su vojni resursi Ukrajine skoro iscrpljeni, izjavio je ministar odbrane Rusije, general armije Sergej Šojgu na XI Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbednost.

Ministar je poručio da ukrajinske snage ne uspevaju da ostvare rezultate u „reklamiranoj“ kontraofanzivi, visok nivo obučenosti Oružanih snaga Rusije omogućava da se fleksibilno odgovori na ideje „zapadnih pokrovitelja“.

Više od 9.000 civila poginulo u ratu u Ukrajini

15:56 - Kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava potvrdila je smrt 9.444, od čega 545 dece, i ranjavanje 16.940 civila, od čega 1.156 dece u Ukrajini u vezi sa ruskom invazijom u periodu od 24. februara 2022. do 13. avgusta 2023. godine.

Iz UN je naglašeno da je stvarni broj mrtvih mnogo veći jer postoje kašnjenja u prijemu informacija sa nekih mesta gde se vode intenzivne borbe, a mnogi izveštaji tek treba da budu potvrđeni.

Ranjene dve osobe u gađanju Belgorodske oblasti

15:30 - Ukrajinske snage gađale su mesto Nova Tavolžanka u Belgorodskoj oblasti na teritoriji Rusije. Ranjene su dve osobe.

Ruski sud kaznio Vikimediju sa dva miliona rubalja zbog pisanja o ratu u Ukrajini

14:42 - Moskovski sud kaznio je ponovo danas fondaciju Vikimedija, pored ostalog vlasnice Vikipedije na ruskom jeziku, zbog odbijanja da ukloni članke sa, kako prenosi Tas, "lažnim informacijama o ratu Rusije i Ukrajine".

''Fondacija Vikimedija proglašava se krivom za izvršenje administrativnog prekršaja Zakona o upravnim prekršajima - propusta da ukloni informacije ili veb stranice ako je uklanjanje predviđeno zakonom Ruske Federacije. Izriče se administrativna kazna u iznosu od dva miliona rubalja (oko 18.500 evra)'', navodi se u saopštenju suda.

Sprečen pokušaj ukrajinske diverzije

14:08 - Gubernator Brjanske oblasti izjavio je da je sprečen pokušaj ukrajinske diverzantske grupe na teritoriju regiona.

Švedska najavila novu vojnu pomoć Ukrajini

13:35 - Ministar odbrane Švedske Pal Jonson najavio je da ta zemlja priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 314 miliona dolara.

Jonson je rekao da pomoć uključuje municiju i rezervne delove za prethodno isporučene sisteme naoružanja.

Putin: "Dolivaju ulje na vatru“

12:28 - Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas da zapadne zemlje pokušavaju da dodatno rasplamsaju sukob u Ukrajini. Putin je, u obraćanju učesnicima konferencije o međunarodnoj bezbednosti, koja se održava u Moskvi, rekao da je situacija u Ukrajini primer "dolivanja ulja na vatru“ zapadnih zemalja.

"Pumpajući milijarde dolara u neonacistički režim, snabdevajući ga opremom, oružjem, municijom, šaljući vojne savetnike i plaćenike, čini se sve da se sukob dodatno rasplamsa, da se u njega uvuku druge zemlje“, naglasio je Putin, prenosi list Izvestija.

Uoči vanredne sednice Banke Rusije, rublja jača

11:32 - Nakon jučerašnjeg pada na najnižu vrednost od prvih nedelja rata, ruska rublja počela je da jača nakon što je Banka Rusije za danas najavila vanrednu sednicu o refentnoj kamatnoj stopi. 

Rublja, koja je izgubila skoro četvrtinu svoje vrednosti u odnosu na dolar od početka rata u Ukrajini, "porasla" je na 96,40 za dolar, javlja Rojteres.

Ruska centralna banka održaće vanredni sastanak na kojem će razgovarati o nivou kamatne stope, koja trenutno iznosi 8,5 odsto.

Rusija: FSB priveo stanovnika Krima koji je navodno špijunirao za Ukrajinu

11:05 - Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privela je jednog stanovnika Krima koji je navodno, po nalogu ukrajinske obaveštajne službe prenosio podatke o transportu vojnog tereta u zonu "specijalne vojne operacije", saopštila je služba za informisanje FSB-a.       

U saopštenju se navodi da su sprečene aktivnosti pristalice ukrajinske nacionalističke ideologije, ruskog državljanina rođenog 1965. godine.

Kako se ističe, privedeni muškarac je, prema instrukcijama ukrajinske obaveštajne službe, prenosio informacije o transportu vojnih tereta otpremljenih preko Krima u zonu "specijalne vojne operacije", preneo je Tas. 

Kijev: Oboreno 16 ruskih krstarećih raketa

10:44 - Ukrajinske snage protivvazdušne odbrane oborile su tokom noći 16 od najmanje 28 ruskih krstarećih raketa, saopštile su ukrajinske vazdušne snage.

Nz objave ukrajinskih snaga na Telegramu nije jasno koliko je tačno raketa ispaljeno na Lavovsku i Volinsku oblast.

Šojgu se obratio javnosti

10:15 - Situacija na frontu pokazuje da su vojni resursi Ukrajine skoro u potpunosti iscrpljeni, rekao je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na 11. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

Šojgu je još poručio da je rat u Ukrajini stavio tačku na vojnu dominaciju Zapada, jer su kapaciteti Zapadnjaka kada je reč o nametanju njihovih interesa drugim zemljama značajno smanjeni.

Ukrajina trpi ogromne gubitke

09:40 - Ukrajinske snage su tokom noći u zaporoškom pravcu izgubile 95 vojnika, šest stranih tenkova i četiri borbena vozila pešadije, kao i pet jurišnih dronova, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

"Neprijatelj trpi ogromne gubitke, obične ukrajinske mobilisane vojnike šalju na klanje. Samo u toku ove noći neprijatelj je u zaporoškom pravcu igubio ukupno 95 vojnika, 6 stranih tenkova i 4 borbena vozila pešadije, kao i 5 jurišnih dronova. To su rezultati njihovih odluka i tako je praktično svakoga dana“, napisao je Balicki na svom Telegram kanalu

Tri osobe poginule u raketnom napadu

09:11 - U noćašnjem raketnom napadu ruskih snaga na Luck tri osobe su poginule, ima povređenih, izjavio je načelnik Volinske oblasne uprave Jurij Poguljajko.

Naveo je da je hospitalizovano nekoliko povređenih nakon napada ruskih snaga na taj grad na severozapadu Ukrajine, prenosi Interfaks Ukrajina.

U Dnjepru su dve osobe povređene u raketnom napadu Rusije na jedno preduzeće, rekao je šef oblasne uprave Sergij Lisak.

Prema njegovim rečima, oštećeno je više od stotinu objekata, a medicinsku pomoć su zatražile četiri osobe.

Pala odbrambena linija Ukrajine

08:29 - Rusija je pokrenula novu ofanzivu u istočnom regionu Lugansk, za koju analitičari kažu da je usmerena na podrivanje ukrajinske operacije.

Iako je nova ofanziva znatno manja od zimske, Rusija čini neki napredak i deluje da se fokusira na grad Kupjansk, u kojem je Ukrajina ove nedelje naredila evakuaciju.

Ukrajinske trupe ispalile dve kasetne granate na Donjeck

08:10 - U 07:10 ukrajinski vojnici ispalili su dva kasetna projektila kalibra 155 milimetara na Donjeck, saopštava predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

- Zabeležena je vatra sa strane VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 07.10 – naselje Novoselovka Pervaja – grad Donjeck (Kijevski i Kujbiševski okrug): 2 granate kalibra 155 mm (kaseta). ) su otpuštene - navodi predstavništvo na svom telegram-kanalu.

Lukašenko: Nuklearno oružje u Belorusiji je reakcija na militarizaciju

07:41 - Razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji je adekvatan odgovor na ubrzanu militarizaciju istočne Evrope i rast vojnih aktivnosti SAD i NATO, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Šef beloruske države uputio je pozdrav učesnicima KSI Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti.

- Ostajući dosledan pobornik obezbeđivanja mira i bezbednosti, ispunjavanja ranije preuzetih međunarodnih obaveza, Republika Belorusija, zajedno sa partnerima, kao i u okviru Zajednice Belorusije i Rusije, ulaže sve napore da ojača saradnju u borbu protiv transnacionalnih izazova i pretnji različite prirode. Razmeštanjem taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije adekvatno odgovaramo na ubrzanu militarizaciju istočne Evrope i rast vojnih aktivnosti SAD i NATO-a - citira pres-služba beloruskog lidera.

Lukašenko je istakao da raspoređivanje nuklearnog oružja ne poništava miroljubive inicijative beloruske strane u interesu ponovnog pokretanja dijaloga o evropskoj i globalnoj bezbednosti pod jednakim uslovima za dobrobit cele planete.

Putin odgovorio na Kimovo pismo

07:12 - Vladimir Putin je, u svom odgovoru na pismo severnokorejskog lidera Kim Džong-una, takođe obećao da će ojačati bilateralne veze.

„Siguran sam da ćemo ojačati bilateralnu saradnju na svim poljima za dobrobit dva naroda i čvrstu stabilnost i bezbednost Korejskog poluostrva i cele severoistočne Azije“, rekao je Putin, prenosi KCNA.

Razmena pisama usledila je u trenutku kada će lideri Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana razgovarati o bezbednosnoj saradnji oko Severne Koreje, Ukrajine i drugim pitanjima na trilateralnom samitu 18. avgusta u Kemp Dejvidu.

Ukrajina: Masovni raketni napad ruskih snaga

07:00 - Rusija je noćas izvela masovni raketni napad na Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

„Opasnost od raketnog napada u Sumskoj, Poltavskoj i istočnim oblastima zbog lansiranja krstarećih raketa sa strateških bombardera Tu-95MS iz oblasti Kaspijskog mora“, navedeno je u izveštaju, prenosi Unian.

U Lavovu, na zapadu Ukrajine, fragmenti raketa pali su na stambene zgrade, ima povređenih, saopštio načelnik oblasne uprave Maksim Kozicki.

Dodao je da se srušio plafon u jednom od hipermarketa i da su oštećena i vozila, U Lucku, na severozapadu Ukrajine, pogođeno je industrijsko preduzeće, ima povređenih, saopštio je gradonačelnik Igor Poliščuk, prenosi Interfaks Ukrajina.

U Dnjepru je usled raketnog napada izbio požar u jednom preduzeću, ima povređenih, izjavio je načelnik oblasne uprave Sergij Lisak. Opasnost od raketnih napada bila je proglašena i na jugu i u centralnim delovima Ukrajine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading