Rat u Ukrajini
Foto: AP/Bram Janssen (STF)

Kijev tvrdi da je u napadu ukrajinskog drona pogođena ruska vojna baza na Krimu. Ruska protivvazdušna odbrana uništila je ukrajinski dron iznad Moskve, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kijev je saopštio da su tri ukrajinska pilota poginula pošto su se dva trenažna aviona L-39 sudarila u vazduhu u centralnoj Ukrajini.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je rekao da je Prigožina savetovao da ostane u Belorusiji i da povede računa o bezbednosti zbog mogućih opasnosti koje mu prete.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Uništavanje borbenog vozila "Bredli" u Ukrajini (VIDEO)

23.05

 

 

"Neprijatelj se povlači, beže u šumu"

22.38 - Stigla vest o žestokoj borbi kod Harkova

Zelenski: Izjednačiti kazne za korupciju onima za veleizdaju

22.00 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da će zatražiti od parlamenta da pooštri kazne za one koji budu proglašeni krivima u slučajevima korupcije tokom rata, i predložio da te kazne budu jednake sankcijama koje se dobijaju za veleizdaju, prenosi Rojters.

''Dao sam zakonodavnom telu zadatak, a poslanicima će biti prosleđeni moji predlozi da se korupcija izjednači sa veleizdajom u ratu. Mislim da će parlament to dobiti u narednih nedelju dana i onda je lopta u dvorištu parlamenta'', rekao je Zelenski, a prenosi Rojters.

Serija potresa u vladi zbog korupcije uključivala je i ovomesečnu smenu svih regionalnih šefova za regrutaciju vojske nakon revizije širom zemlje.

Zelenski je ranije navodio borbu protiv korupcije kao ključnu u ratu protiv Rusije.

Prema poslednjem izveštaju Transparensi internešenela, Ukrajina je na 116. mestu od 180 zemalja koje se ocenjuju kada je reč o korupciji.

Potpredsednica Vlade Ukrajine Irina Vereščuk je istakla da su spoljni i unutrašnji faktori ukazali na to da je opstanak Ukrajine počeo da zavisi od njene sposobnosti da ''zaista iskoreni korumpirane kao društvenu grupu''.

Zelenski je rekao da oni koji budu proglašeni krivima treba da se suoče s pravdom. ''Ali, nije reč o streljačkom vodu. Ovo nije staljinizam. Ako postoje dokazi, osoba mora biti iza rešetaka'', dodao je.

SBU privela četiri službenika vojnih kancelarija

21.35 - Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) privela je još četiri službenika vojnih kancelarija u okviru antikorupcijske operacije koja je u toku, objavila je u subotu agencija.

Privedeni su zaposleni u vojnim kancelarijama i šefovi vojnomedicinskih komisija "koji su pomagali beguncima da izbegnu vojnu službu i pobegnu u inostranstvo", navodi SBU.

Zvaničnici su u zamenu za novac ponudili regrutima da izbegnu mobilizaciju na osnovu fiktivnih dokumenata o zdravstvenoj nesposobnosti za služenje vojnog roka“, ističe se.

Vazdušni udar na ostrvu Hersonske oblasti (VIDEO)

21.12 - Vazdušni udar Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na lokaciju ukrajinske pešadije na ostrvu Hersonske oblasti.

 

 

"Rusi su na istoku okupili 100.000 vojnika"

20.37 - Rusija je koncentrisala više od 100.000 vojnika u pravcu Kupjanska i Limana na frontu u oblasti Harkova i Luganska, izjavio je portparol Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Ilija Jevlaš. On je naveo da su ruske snage u toj oblasti značajno povećale obim granatiranja i vazdušnih udara na ukrajinske položaje.

On tvrdi da je za napade na Kupjansk angažovano 45.000 vojnika, a za napade u pravcu Limana 48.000. Oba ova grada su zauzele ruske snage pre nego što su prošle godine oslobođene. Poslednjih meseci Rusija je pojačala pritisak na ovom delu fronta.

Vojnici u blizini Kupjanska koji su razgovarali za kijevski Indipendent potvrdili su da Rusija pojačava ofanzivu u toj oblasti. Britanski obaveštajci su izvestili da ukrajinske kontraofanzive na jugu i oko Bahmuta stavljaju tamošnje ruske snage pod pritisak, ali da Rusi i dalje napreduju oko Kupjanska i Limana.

Kijev: Teretni brod pod zastavom Liberije bezbedno prošao Crnim morem

19.45 - Visoki zvaničnik ukrajinske vlade tvrdi da je drugi brod bezbedno prošao Crnim morem iz ukrajinske luke Odesa nakon što se Rusija prošlog meseca povukla iz sporazuma koji je omogućio izvoz žitarica uz posredovanje UN.

Zamenik premijera Oleksandr Kubrakov naveo je na Tviteru da je teretni brod "Primus", koji prevozi čelične proizvode za afričke države, pod zastavom Liberije plovio kroz privremeni koridor postavljen za civilna plovila.

Istakao je da je "Primus" čekao na isplovljavanje iz Odese još od 20. februara 2022.

Kako podseća Gardijan, privremeni koridor otvoren je 10. avgusta prvenstveno za evakuaciju plovila koja su dugo bila usidrena u ukrajinskim lukama.

 

Uništena vozila Oružanih snaga Ukrajine na frontu (VIDEO)

19.07

 

 

"Ekonomist": Kijev od Zapada dobija informacije o ruskim udarima

19 30 - Operateri ukrajinskih dronova uz pomoć kojih se napadaju objekti na teritoriji Ruske Federacije dobijaju informaciju o radarima i PVO sistemima od zapadnih partnera, saopštava list „Ekonomist“ pozivajući se na izvor koji je „blizak glavnokomandujućem u Ukrajini“.

Kako navodi list, ukrajinski operateri prikupljaju celokupnu informaciju o ruskim radarima, o sistemima za elektrosnku borbu kao i o PVO sistemima, međutim, i uprkos tim informacijama samo oko 35 do 40 odsto dronova doleti do zone gde se ciljevi nalaze.

U septembru novi paket pomoći Ukrajini

18.17 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski očekuje u septembru novi paket vojne pomoći za Kijev. On je istakao da je reč o artiljeriji, oklopnoj tehnici, PVO sistemima i raketama, kao i sredstvima za uklanjanje mina.

Prema njegovim rečima, planirani su i pregovori o garancijama bezbednosti za Ukrajinu.

Oružane snage Rusije napale su položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Belogorovke i Novoegorovke

18.00 - To je rekao načelnik Kremenskog okruga LNR Vjačeslav Tretjakov.

 

 

Lanceti uništavaju ukrajinsku artiljeriju (VIDEO)

17.17 - Na 1. snimku dron je uništio neprijateljski samohodni top maskiran u šumskom pojasu u pravcu Zaporožja.

- Na 2. snimku  bespilotna letelica je pogodila američku haubicu M777 na desnoj obali Dnjepra.

 

 

 

Smrt šefa Vagnera mogla bi da bude prekretnica?

17.00 - Smrt šefa Vagnera mogla bi da bude prekretnica u ratu jer Ukrajina nastoji da iskoristi haos u Kremlju, kažu analitičari.

Bil Tejlor, potpredsednik za Rusiju i Evropu u američkom Institutu za mir, rekao je u nedelju za program Bi-Bi-Sija da bi smrt Jevgenija Prigožina mogla da izazove stratešku promenu jer je ruski vojni lanac ostao "oslabljen i uznemiren" incidentom.

U međuvremenu, ukrajinska armija koristi nered u Rusiji da napravi "postepen, težak, težak napredak u kontraofanzivi" i uprkos gubitku boraca, "ohrabrena" je niskim moralom među rukovodstvom Rusije.

SUKOB JE UŠAO U POSLEDNJU FAZU Klark: Ovo je okrutna, ali jednostavna računica

16.30Vojni ekspert Robert Klark rekao je da je sukob u Ukrajini ušao u fazu iscrpljivanja.

"Zapad radi jezikom, a Rusija glavom"

15:40 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je za ruski Prvi kanal da zapadni političari i novinari rade jezikom, dok Rusija radi glavom i konkretnim delima.

"Oni rade jezikom, a mi glavom i konkretnim delima, rekao je Lavrov, komentarišući ponašanje zapadnih političara i novinara.

Odbijeni ukrajinski kontranapadi u pravcu Kupjanska

14.40- Jurišne jedinice Zapadne grupe snaga na pravcu Kupjanska odbile su četiri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine (AFU), u čemu je ruska vojska uspela da zauzme dva uporišta. 

Ovo je 27. avgusta saopštio službenik pres-centra grupe Jaroslav Jakimkin.

Danilov: Raspoređivanje F-16 drastično bi promenilo situaciju

13.24-  Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov izjavio je da bi raspoređivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajini drastično promenilo stituaciju na frontu.

"Čim se F-16 pojave i budu korišćeni od strane naših Oružanih snaga u najvećoj mogućoj meri, verujte mi, situacija će radikalno promeniti pred našim očima", rekao je Danilov.

Ruska PVO uništila dva ukrajinska drona iznad Brjanske i Kurske oblasti

12.15-  Ruska PVO je uništila dve bespilotne letelice kojima su ukrajinske snage protekle noći i jutros pokušale da napadnu ciljeve u Brjanskoj i Kurskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Kijevski režim je 27. avgusta, tokom noći i u jutarnjim časovima ponovo pokušao teroristički napad na teritorije Brjanske i Kurske oblasti Ruske Federacije korišćenjem bespilotnih letelica", navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Alternativi putevi za izvoz žitarica iz Ukrajine rizični

12.06-Turska smatra da su rizični bilo koji alternativni putevi za izvoz žitarica iz Ukrajine i stoga će nastaviti napore u saradnji sa svim stranama na svim nivoima da se nastavi rad „žitnog koridora“, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan uoči sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Kijevu.

Vazdušni napad na Kijev i druge delove Ukrajine

10.53- Rusija je tokom noći izvršila vazdušni napad na Kijev i druge delove Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska vojska, dodajući da je čitava teritorija zemlje bila oko tri sata pod upozorenjem za vazdušnu opasnost.

Šef kijevske vojne administracije Serhij Popko napisao je na Telegramu da je ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila ruske projektile koji su se kretali u pravcu Kijeva

G7 će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno

09.08- Premijer Kanade Džastin Trudo poručio je danas da lideri G7 shvataju da bi rat u Ukrajini mogao da potraje, ali da su spremni da podržavaju Kijev koliko god bude potrebno.

"Uvek smo znali da će ovo biti dug proces. Svakako, na osnovu razgovora koje smo vodili u G7 i NATO-u, spremni smo za rat koji će trajati koliko god treba jer ne možemo i ne smemo da dozvolimo da Rusija pobedi", rekao je Trudo na marginama Skupštine Globalnog fonda za životnu sredinu u Vankuveru, prenosi Blumberg.

Mađarska spremna da zabrani uvoz ukrajinskog žita

08.51- Da bi zaštitila mađarske poljoprivrednike, vlada te zemlje će zabraniti uvoz ukrajinskog žita od 16. septembra, a to će, ako bude potrebno, biti jednostrana suverena odluka, izjavio je mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

"Ukoliko Evropska unija ne uspe da produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica  u Evropu pre isteka mere 15. septembra, Mađarska će zabraniti 24 proizvoda na koje je prvobitno uticala mera EU, a ne četiri koja su trenutno zabranjena'', rekao je Nađ.

Šef ukrajinske obaveštajne službe: Bez vojnih operacija nemoguće je vratiti Krim

08.07- Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirilo Budanov izjavio je danas da će Krim biti vraćen kombinovanim sredstvima, ali da je to nemoguće bez vojnih operacija. „Da li ste ikada čuli od mene da je moguće vratiti bilo koju teritoriju bez prolivanja krvo? Najverovatnije, ne.

Ako neko zna kako je moguće, ubeđivanjem ili nekom drugom varijantom diplomatije, naterati rusku vojsku da se pomeri makar i za milimetar, ne figurativno, već u bilo kom pravcu, pa neka to uradi“, rekao je Budanov, prenosi Ukrinform.

Zelenski: Ukrajina počinje pregovore o bezbednosnim garancijama sa Kanadom

07.28- Ukrajina i Kanada počele su pregovore o bezbednosnim garancijama, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

„Počeli smo pregovore sa Kanadom o bilateralnom dokumentu o bezbednosnim garancijama. Ranije smo počeli sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom.

To će Ukrajini dati mnogo više mogućnosti“, rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju, prenosi Ukrinform. Takođe je napomenuo da se više od 20 zemalja već pridružilo deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading