Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Visoki ukrajinski general Oleksandar Sirski izjavio je da će Rusija nastaviti ofanzivu na istoku zemlje, kao i da je Ukrajini potrebna jaka odbrana da bi napredovala. Ankara i Kijev saglasne su da je obnavljanje žitnog sporazuma optimalno rešenje.

Sa druge strane, Kremlj je najavio sastanak ruskog i turskog predsednika Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana za septembar.

Ukrajinski zvaničnici, takođe, izjavili su da će borbeni lovci F-16, koje su im obećali Norveška, Holandija i Danska, imati drastičan uticaj na frontu u njihovu korist.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren, istovremeno, iznela je informaciju da će ukrajinskim pilotima biti potrebno do osam meseci da završe obuku na F-16.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa turskim šefom diplomatije Hakanom Fidanom, sa kojim je razgovarao o nastavku sprovođenja sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica.

I Kijev i Turska saglasne su da je potrebno da se obnovi žitni sporazum, jer to vide kao optimalno rešenje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Alarm grmi u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine (VIDEO)

23.15 - Lokalna javnost izveštava o letu ruskih bespilotnih letelica „Geran“ u Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i o eksplozijama u Zaporožju.

 

 

Uništeni ukrajinski tenkovi  BTR-80 i T-72 (VIDEO)

22.48

 

 

"Nova, moderna" raketa pogodila je Krim 23. avgusta

22.25 - U udaru na ruski protivvazdušni sistem na Krimu u sredu 23. avgusta, korišćena je "nova, potpuno moderna“ ukrajinska raketa, izjavio je danas sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov.

"Raketa ukrajinske proizvodnje radila je besprekorno'', rekao je on za Ukrajinski radio, govoreći o napadu na protivraketni odbrambeni sistem u Olenivki na severozapadnom delu Krima.

Eksplozija je uništila ruski PVO sistem S-400.

"Uništen dron iznad Brjanske oblasti"

21.59 - Ruska PVO uništila je ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako se navodi u saopštenju, večeras je sprečen još jedan pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad uz primenu drona na teritoriji Rusije, ali je bespilotna letelica uništena delovanjem PVO.

Kadirov saopštio užasavajuće vesti za Ukrajinu

21.28"Ova situacija tera mnoge od njih da naprave jedini pravi izbor"

Eksplozije odjekuju u Zaporožju

21.24  - Ukrajinski mediji objavili su da u Zaporožju, koji je pod kontrolom Кijeva, odjekuju eksplozije.

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Rusi prešli u ofanzivu

20.17 - Ruski borci izbacuju snage VSU iz šumske plantaže u blizini Kleščejevke u pravcu Artjemovskog, prenosi B92.

ATGM pogađa vatrene položaje VSU, nakon čega ulaze naši jurišni odredi. Tenkisti rade na neprijateljskim zemunicama. Jedinice VSU su bile zbunjene i u nedostatku komunikacije, pridružili su se ruskim borcima i sami otvorili vatru po svojima, prenosi vojni dopisnik 1tv.com D.Kuljko.

Ruski dron uništio američki oklopni transporter M-113

19.42 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenih aktivnosti ruskog FPV drona. Na snimku se vidi kako dron locira, prati i uništava američko oklopno vozilo. Nakon udara, vojna lica Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da napuste oklopni automobil.

 

 

Najavljuje se "prolivanje krvi"

19.15 Šef ukrajinske obaveštajne službe o planovima za Krim

U Кramatorsku odjeknula snažna eksplozija

18.57 - Prethodno je na teritoriji DNR pod ukrajinskom kontrolom objavljena vazdušna opasnost, prenosi Sputnjik.

Prva serija proizvedena u Evropi (FOTO)

18.20 - Ruski izvori objavili je snimke na kojma se navodono nalazi prvu seriju granata kalibra 122 mm, proizvedenih u fabrikama u Evropi, koja je poslata u Ukrajinu.

 

 

Glavno sa brifinga ruskog MO: Rusi napreduju kod Kupjanska; Žestoke borbe kod Orehova i Vermejvske izbočine

17.58 - Oružane snage Rusije su tokom operacije poboljšale pozicije duž linije fronta kod Kupjanska;

Oružane snage Rusije su izbacile iz stroja 115 ukrajinskih vojnika na zaporoškom pravcu;

Oružane snage Rusije su odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine u području sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti;

Ruski PVO sistemi oborili su 37 ukrajinskih dronova za jedan dan;

Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 60 vojnika;

Ruska vojska u pravcu Donjecka odbila je šest napada Oružanih snaga Ukrajine kod Minjkovke, Kleščejevke, Krasnogorovke, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 225 boraca;

Ruske oružane snage su odbile pet napada jurišnih odreda Oružanih snaga Ukrajine kod Sinkovke, Novoselovskog, Rajgorodoka i Novoegorovke u kupjanskom pravcu;

Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga u području sela Staromajorsko u južnodonjeckom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 200 vojnika;

Rusko MO: PVO obor ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

17.29 - Kako navodi Ministarstvo odbrane Rusije, tako je sprečen „još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotne letelice avionskog tipa na objekte na teritoriji Rusije“.

"Lancet" uništio "Cezara" (VIDEO)

17.24 - Specijalne snage pomoću Lanceta uništile su samohodnu haubicu „Cezar“ na Južnodonjeckom frontu

 

 

Marinci su zapalili „Bredli” kod Rabotina (VIDEO)

17.00

 

 

Drugi teretni brod isplovio iz Odese 

16:46 - Drugi teretni brod je danas isplovio iz ukrajinske crnomorske luke Odesa uprkos ruskoj pomorskoj blokadi i unilateralnoj odluci Moskve u julu da se ne produži međunarodni sporazum o izvozu žita.

Brod za rasuti teret, koji se sada zove "Primus" i plovi pod zastavom Liberije, napustio je luku jutros, prema specijalizovanom sajtu za praćenje plovidbe MarineTraffic. Nije poznato da li prevozi teret, prenosi Interfaks Ukrajina. 

Advokati Evana Gerškovića uložili žalbu na produženje njegovog pritvora

16:20 - Advokati američkog novinara Evana Gerškoviča, koji je u Rusiji optužen za navodnu špijunažu, uložili su žalbu na poslednje produženje njegovog pritvora u Moskvi, prenosi agencija RIA Novosti.

"Sud je primio žalbu odbrane Gerškoviča", rekao je izvor ruskoj agenciji. Sud u Moskvi produžio je ranije za tri meseca pritvor američkom novinaru "Vol strit džurnala" , uhapšenom u martu zbog navodne špijunaže.

 

Uništenje minobacačke posade OSU

15:50

 

 

EU NIJE USPELA DA DONESE MIR UKRAJINI

15:20 - Evropka unija nije uspela da donese mir Ukrajini i ponosi se time, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Ko je napustio Ukrajinu?

14:40 - Među svim onima koji su napustili Ukrajinu, sa izuzetkom onih koji su otišli u Rusiju, oko trećine su muškarci, izjavio je zamenik direktora Instituta za demografiju Nacionalne akademije nauka Ukrajine Aleksandar Gladun, piše portal "Strana".

„Oko dve trećine su žene, a trećina muškaraca. Ovo je oko 35 odsto“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, 17 odsto onih koji su otišli ​​su mladići do 18 godina, još 17 odsto su odrasli muškarci.

Jug uništio položaje OSU

13:50

 

 

Njujork tajms o cilju napada ukrajinskih dronova na objekte u Rusiji

13:15 - Američki zvaničnici povezuju napade dronovima na Rusiju sa željom Kijeva da demonstrira ukrajinskoj javnosti da Kijev i dalje može da nanese neku štetu protivniku u trenutku kada kontraofanziva ide tako sporo, piše Njujork tajms.

Balički: Zaporožje će biti oslobođeno

12:55 - Grad Zaporožje, koji se trenutno nalazi pod kontrolom Kijeva, uključen je u program razvoja Zaporoške oblasti za narednih 10 godina, vlasti računaju na njegovo oslobođenje, rekao je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki u intervjuu za Sputnjik.

Tokom sastanka u Kremlju u noći između 22. i 23. avgusta, Balicki je izneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu planove za razvoj regiona i predstavio desetogodišnji program.

Gladkov: Šest osoba povređeno u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti

12:20 - Šest osoba povređeno je u granatiranju ruske pogranične Belgorodske oblasti sa ukrajinske strane kasetnom municijom, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu naveo da je šest civila u selu Urazovo zadobilo povrede od gelera, kao i da je jedan muškarac u kritičnom stanju.

Plaćenici uključujući Vagnerovce moraće da polože zakletvu na vernost Rusiji

11:58 - Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je borcima paravojne grupe "Vagner" da potpišu zakletvu na vernost ruskoj državi.

On je juče potpisao dekret kojim se uvodi obavezna zakletva za zaposlene u "Vagneru" i drugim paravojnim formacijama, prenosi Gardijan.

"Zakletvu pred državnom zastavom Ruske Federacije polažu ljudi koji ulaze u dobrovoljačke jedinice i druga lica koja doprinose ispunjavanju ciljeva Oružanih snaga Ruske Federacije, kao i drugih trupa, vojnih jedinica i organa", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja.

Sinegubov: Dve osobe stradale u ruskom granatiranju Harkovske oblasti

11:30 - Dve osobe su poginule, a jedna je ranjena u ruskom granatiranju kafića u mestu Podoli na istoku Ukrajine, saopštio je načelnik Harkovske oblasti Oleg Sinegubov.

"Neprijatelj je pogodio civilni objekat - kafić u kom su se tokom dana nalazili lokalni stanovnici", napisao je Sinegubov na Telegramu.

 

Gladkov: Ukrajinske snage gađale Belgorodsku oblast kasetnom municijom

 

 

10:56 - Oružane snage Ukrajine gađale su selo Urazovo kasetnom municijom iz sistema "Grad", napisao je na Telegramu načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Urazovo u Valujskom gradskom okrugu projektilima Grad. Kasetna municija je pogodila kuće i teritoriju poljoprivredne apoteke. Prema preliminarnim podacima, četiri osobe su povređene: tri muškarca i jedna žena. Svi su zadobili rane od gelera“, napisao je Gladkov.

Bajden: SAD pokušavaju da utvrde šta je srušilo Prigožinov avion

10:07 - Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da američki zvaničnici pokušavaju precizno da utvrde šta je srušilo avion šefa Vagnera Jevgenija Prigožina.

Na pitanje novinara šta je srušilo avion lidera Vagnera, Bajden je juče odgovorio: "Nemam slobodu da o tome govorim precizno. Pokušavamo tačno da utvrdimo".

Rusija je u petak kritikovala Bajdena jer "nije bio iznenađen" što je Prigožin poginuo u avionskoj nesreći i upozorila da nije prikladno da Vašington iznosi takve primedbe.

Lukašenko: Upozorio sam Prigožina da mu preti pokušaj ubistva

09:40 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je, agenciji Belta, rekao da je Prigožina i njegovog pomoćnika Dmitrija Utkina, savetovao da ostanu u Belorusiji i da povedu računa o bezbednosti zbog mogućih opasnosti koje im prete.

Izjavio je da je upozorio šefa paravojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina da mu preti pokušaj ubistva.

Trudo: G7 će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno

09:06 - Premijer Kanade Džastin Trudo poručio je da lideri G7 shvataju da bi rat u Ukrajini mogao da potraje, ali da su spremni da podržavaju Kijev koliko god bude potrebno.

"Uvek smo znali da će ovo biti dug proces. Svakako, na osnovu razgovora koje smo vodili u G7 i NATO-u, spremni smo za rat koji će trajati koliko god treba jer ne možemo i ne smemo da dozvolimo da Rusija pobedi", rekao je Trudo na marginama Skupštine Globalnog fonda za životnu sredinu u Vankuveru, prenosi Blumberg.

Ukrajina pogodila rusku vojnu bazu na Krimu

08.32- krajinska vojnoobaveštajna agencija (GRU) saopštila je da je ukrajinski dron pogodio rusku vojnu bazu na Krimu, dok lokalno stanovništvo tvrdi da ima žrtava.

Zvaničnici GRU naveli su da je u napadu pogođena 126. brigada obalske odbrane sa sedištem u gradu Perevaljnoje, udaljenom više od 200 kilometara od teritorije koju je pod kontrolom Kijeva. "Potvrđujemo da je došlo do pogotka", rekao je portparol GRU Andrij Jusov za portal Liga.Net, prenosi Rojters.

Holandska ministarka: Obuka ukrajinskih pilota za F-16 će ​​trajati 6 do 8 meseci

 07.20- Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila je danas da će biti potrebno najmanje šest do osam meseci da prvi ukrajinski piloti završe obuku za letenje F-16. To bi značilo da će prva grupa koja je ovog meseca počela da trenira u Danskoj biti gotova najranije u februaru, prenosi NL tajms.

"Ukrajinci su nas do sada pozitivno iznenadili. Oni su 'supermotivisani' i povrh svega tehnički dobri. Zato se usuđujem da budem toliko

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading