KIJEV NAPALI DRONOVI KAMIKAZE I KRSTAREĆE RAKETE Zelenski naredio proveru skloništa u Ukrajini (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

I tokom jučerašnjeg dana Belgorod je bio na udaru ukrajinskih snaga, saopštila je Moskva.

Načelnik Vjačeslav Gladkov rekao je da su dve osobe povređene u udaru drona. Osujećen je još jedan pokušaj ukrajinskih snaga da izvrše teroristički akt protiv stanovnika grada Šebekino u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, rekao je general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su nastavljeni ruski raketni napadi na Kijev, osamnaesti po redu od početka maja.

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da ne sumnja da će Rusija pobediti u Ukrajini i postati garant mira i bezbednosti za sve narode.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom jučerašnje posete Moldaviji, rekao je da je svaka zemlja koja se graniči sa Rusijom ugrožena i da mora da bude deo NATO-a. 

Ugrožena je stabilnost Starog kontinenta i Rusija je pretnja za susedne zemlje, poručili su lideri sa evropskog samita.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

BLOG UŽIVO

Borbe na bokovima Artjomovska

23:00 - Raspoređena pojačanja zaustavila kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

22:20 - Situacija na frontu

 

 

Novi snimak napada OSU na luku u Berdjansku (Zaporoška oblast)

21:06 - Veruje se da je napad izveden sa britanskim projektilom Storm Shadow. Prijavljeno je da je devet osoba povređeno.

 

 

SAD uverene da su maksimalno podržale kontraofanzivu

20:31 - Sjedinjene Države su uverene da su zadovoljile sve potrebe Ukrajine kako bi Kijev mogao da pokrene kontraofanzivu, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

"Zadovoljni smo jer smo ispunili sve što je Ukrajina zahtevala kako bi sprovela kontraofanzivu. Kada će to biti, o tome oni odlučuju, ali sigurni smo da smo učinili sve što smo mogli i kada govorim mi, ne mislim samo na SAD", rekao je Kirbi.

Amerika i saveznici spremni su i u narednim nedeljama i mesecima da nastave da i dalje pomažu Kijevu, zaključio je on.

6. brigada Južne grupe dejstvuje po protivniku

19:54 - Artiljerci 6. brigade uništili su položaje ukrajinskih militanata na pravcu Lisičanska.

 

 

Požar u Šebekinu

18:44 - U industrijskom preduzeću u belogorodskom Šebekinu izbio je požar nakon granatiranja koje su izvele ukrajinske snage, saopštio je lider regiona Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu.

Gubenator je takođe objavio da su u selu Nova Tavolžanka pri granatiranju iz topovske artiljerije ranjena dva civila, koja su hospitalizovana. Grad Šebekino nalazi se na oko četiri kilometra od granice sa Ukrajinom i u njemu živi oko 40 hiljada stanovnika.

Zelenski ne govori kada će početi kontraofanziva

17:24 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Estonije Alarom Karisom nije mogao da precizira kada će svet moći da vidi obećanu kontraofanzivu Ukrajine.

- Ovo nije bioskop i teško mi je da kažem kada ćete videti kontraofanzivu. Najvažnije je da to vidi Rusija. Ne samo da vidi, već i da oseti - poručio je Zelenski.

Kadirov: "Ahmat" oslobodio 70 odsto teritorije grada Marjinka

16.45 - Vojnici čečenskih specijalnih snaga "Ahmat", koji su 30. maja otpočeli operacije u Marjinki, gradu koji se nalazi u Donjeckoj oblasti, oslobodili su 70 odsto teritorije tog mesta, objavio je danas komandant "Ahmata" Ramzan Kadirov.

- Jurišni odredi su imali zadatak da potisnu neprijatelja kako bi zaštitili civilno stanovništvo. Borbe nisu lake. Neprijatelj je poslao dovoljno ozbiljne snage da zadrži svoju poziciju - naveo je Kadirov na Telegramu.

 

UKRAJINSKI BES JE NA MAKSIMUMU Majka i ćerka poginule su moleći da im otvore vrata atomskog skloništa – niko nije reagovao (FOTO)

16.16 - Tri osobe, uključujući devetogodišnju devojčicu i njenu majku, poginule su u četvrtak u Kijevu dok su očajnički pokušavale da se sklone u zatvoreno sklonište, a ovaj incident izazvao je bes u ukrajinskoj prestonici.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zelenski naredio proveru skolništa u Ukrajini

15.43 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naredio je danas da se izvrši kompletna provera svih skloništa širom zemlje.

On je to izjavio dan nakon što su tri osobe ubijene u Kijevu jer nisu mogle da priđu skloništu tokom ruskog vazdušnog napada, prenosi Rojters.

Zelenski je juče rekao da će lično posetiti pogođeno područje kako bi prikupio sve potrebne informacije.

Kremlj: Rusija će osigurati svoju bezbednost

14:46 - Rusija će nastojati da osigura svoju bezbednost što isključuje širenje NATO-a ka granicama zemlje i ulazak Ukrajine u Alijansu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Rusija će nastojati da osigura svoje interese i svoju bezbednost. To isključuje takvo širenje Alijanse i direktno približavanje našim granicama, uključujući članstvo Ukrajine u NATO. Naravno, to je jedan od glavnih uzročnika potencijalnih problema za mnogo godina koje dolaze. Mnoge evropske zemlje su, začudo, dobro svesne toga - rekao je Peskov.

Britanski ministar odbrane veruje da će OSU ove godine uspeti da zauzmu Кrim 

14:10

 

Ukrajinski general: Napadi na teritoriju Rusije ubuduće će postati "nova normala"

13:15 - Savetnik galvnokomandujućeg ukrajinskom vojskom general Viktor Nazarov zapretio je da će napadi na teritoriju Rusije ubuduće postati "nova normala".

"Svi vojni položaji u Rusiju su za nas zakonite mete", rekao je on u intervjuu za španski list "Mundo".

Osam zemalja obezbeđuje Kijevu avione

12:53 - Ukupno osam evropskih zemalja pridružilo se takozvanoj vazduhoplovnoj koaliciji koja će Ukrajini obezbediti ratne avione, izjavio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Igor Žovkva.

On je najavio da će se još zemalja pridružiti "koaliciji", te da su na listi zemalja koje su već obećale avione Velika Britanija, Holandija, Poljska, Danska, Švedska, Belgija, Portugalija i Francuska.

Situacija na granici u Belgorodskoj oblasti

12:21

 

Snažno granatiranje Belgorodske oblasti, ima poginulih

11:50 - Ukrajinske snage su ponovo granatirale rusku Belgorodsku oblast i to više naselja odjednom, a u napadu ima poginulih i ranjenih, izjavio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Kako je precizirao, posle granatiranja saobraćajnice u Šebekinskom okrugu poginule su dve žene, a još dvoje ljudi je ranjeno.

Ukrajina granatirala luku u Berdjansku

11:20 - Ukrajinska vojska granatirala je teritoriju luke u ruskom Berdjansku, a prema preliminarnim informacijama, u napadu nema poginulih niti je načinjena materijalna šteta.

Dronovi u Smolenskoj oblasti

10:50 - Dve bespilotne letelice gađale su nekoliko energetskih objekata u Smolenskoj oblasti u Rusiji, saopštio je vršilac dužnosti regionalnog guvernera Vasilij Anohin.

On je na "Telegramu" napisao da su dva drona velikog dometa jutros rano izvršila napad na objekte kompleksa goriva i energije u selu Peresna i Divasi u okruzima Počinkovski i Smolenski.

U Кijevu stradao još jedan PVO sistem

10:21

 

Nacionalni savet Švajcarske odbio predlog da se tenkovi Leopard 1, prebace u Ukrajinu

09:54 - Ovo je objavila televizijska i radio kuća SRF.

 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

09:20- Ruske trupe su izvele ofanzivne operacije severoistočno od Кupjanska i severozapadno od Svatova.

 

 

Rusija ove godine formira dve nove armije i dva vojna okruga

08:50 - U Oružanim snagama Rusije ove godine će biti formirane dve armije, armijski korpus, nova vojna pomorska oblast, pet divizija, 26 brigada i dva vojna okruga, saopštio je zamenik načelnika Generalštaba ruske vojske, general-pukovnik Evgenije Burdinski.

- U 2023. godini potrebno je blagovremeno obezbediti organizacionu i kadrovsku podršku za formiranje kombinovane i vazdušne armije, armijskog korpusa, Azovskog pomorskog okruga, pet divizija i 26 brigada, kao i formiranje Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga - navodi Burdinski u članku za časopis „Vojni komesarijati Rusije“.

 

U toku snažna razmena artiljerijske vatre

08:27 - U toku je snažna razmena artiljerijske vatre između ruskih i ukrajinskih snaga na severu Donjecke Narodne Republike, saopštio je stariji oficir ruske artiljerijske baterije.

On je rekao i da njegova jedinica u tom pravcu svakodnevno izvede oko 10 „izlazaka na teren“ sa ciljem da se suzbije vatra protivnika i dodao da je cilj da se približe na udaljenost od tri kilometra od protivnika kako bi gađanja postala preciznija i efikasnija.

Vazdušna opasnost 

07:38 - Širom Ukrajine proglašena je rano jutros vazdušna opasnost zbog ruskih raketnih udara, ali je nakon nekoliko sati od napada ukinuta za veći deo zemlje, uključujući i glavni grad Kijev, čiji su zvaničnici saopštili da je odbrana oborila više od 30 ruskih raketa i dronova.

Moskva je od početka maja izvela oko 20 odvojenih napada raketama i dronovima na ukrajinske gradove. Vojne vlasti Kijeva su na Telegramu saopštile da je Rusija istovremeno lansirala bespilotne letelice i krstareće rakete, prenosi Rojters.

Masovni kombinovani napad na Кijev: eksplozije i požari

 

07:04 - Mete u glavnom gradu Ukrajine istovremeno su napali dronovi kamikaze i krstareće rakete.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading