Otac Predrag Popović
Foto: Printscreen/Printscreen

Prvi maj i Velika sreda padaju istog dana, i to u vreme sedme, poslednje nedelje Velikog posta, koja se inače u narodu naziva Stradalna ili Strasna sedmica. Otac Predrag Popović, koga na društvenim mrežama prati na stotine hiljada ljudi, objasnio je za Alo! svaku nedoumicu vezanu za predstojeće praznike.

- Kad je vaskrsao Isus, sa njim je vaskrsla i čovečanska priroda koju je uzeo pri rođenju. Po svom vaskrsenju On ponovo otvara vrata raja za ljude i tako svojim vaskrsenjem sve iz nebića prevodi u biće. Ponovo se rađa celo čovečanstvo. Šta to znači? To znači da je kruna naše vere Vaskrsli Gospod. Naša vera je Vaskrsenje do kojeg se dolazi putem krsta, tj. stradanja, ali nećemo sad o tome. „Uzalud je vera naša da Hristos nije Vaskrsao“, naglašava Sveti apostol Pavle. Dakle, suština naše vere je Vaskrs! I tu nema rasprave - započinje priču otac Predrag za Alo!.

Otac Predrag dodaje da je apsolutno nedopustivo da neko ko se predstavlja kao pravoslavni hrišćanin na Vaskrs ne dođe u crkvu.

- Svaka nedelja je crveno slovo i zovemo je mali Vaskrs i zato se svake nedelje ide u crkvu i pozdravljamo se rečima: „Hristos Vaskrse“, „Zaista Vaskrse“. To nije izmišljotina niti novotarija. To govori sama služba koja je pisana pre više od hiljadu i po godina. Tropari su Vaskrsni, otpust je Vaskrsan, na bdeniju subotom naveče čita se Vaskrsno Jevanđelje. Dakle, tipikom je cela služba Vaskrsna. Sad se možemo pitati koliko bi po tim kanonima, koji su još uvek aktivni, danas uopšte bilo hrišćana? Po nekoj statistici manje od 0,1% u Srbiji idu svake nedelje u crkvu - kaže Otac Predrag Popović.

Podseća nas da za Vaskrs svaka pravoslavna kuća mora biti na liturgiji.

otac predrag popović

Printscreen/TikTok/Otac Predrag Popović

 

- E sad... Kod nas posebno iskušenje se dešava kada Prvi maj, koji je suštinski komunistički praznik, padne u poslednju nedelju posta. Poslednja nedelja posta je najstroža u celoj godini. Strašna i tužna. Tada ljudski rod ubija Boga po drugi put, ako možemo tako da kažemo. Drvo života je napadnuto, ali Drvo života koje je raslo u Raju čiji plod jedemo jeste Isus Hristos kojim se Pričešćujemo, ne može biti ubijeno. Ovaj put ne može se uskratiti Bog čoveku. Drugi ne može. Kao što je Adam uskratio nama - kaže.

Napominje da ljudi moraju da biraju između roštiljanja u prirodi proslavljajući komunistički Praznik rada ili veru u Vaskrsenje i post u najtužnijoj nedelji u godini.

- Neophodno je da podsetimo na činjenicu da svako ko se izjašnjava kao pravoslavni Srbin nikako ne sme mrsiti poslednju nedelju i da ne dođe na Vaskrs u crkvu. Kad se već ne dolazi tokom godine i kad smo mi toliko snishodili ljudima, tad ne smemo - naglašava otac Predrag.

Kako kaže, u Beogradu ima mnogo nesrba i nepravoslavaca koji guraju neku priču da vera zatupljuje narod.

- Ne dajte se zavesti zmijinim obmanama. I dalje je jabuka pred nama kao nekad pred Adamom. Nećete izgubiti ništa ako poslednje nedelje budete postili i ne odete na taj famozni roštilj. Idite na Vaskrs! Idite druga dva dana! Ali poslednje nedelje posta nikako - kaže otac Predrag.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading