"STAV ZELENSKOG DOVEO DO RATA" Bivši japanski premijer naveo šta je ukrajinski predsednik trebalo da uradi i izbegne sukob
Ukrainian Presidential Press Office via AP

„Ratna dejstva su verovatno mogla biti izbegnuta da je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog bilo moguće navesti da obeća da njegova zemlja neće ući u NATO ili da omogući visok stepen autonomije dvema enklavama na istoku“, ocenio je Abe.

Političar je istakao da je na Zelenskog mogao da utiče američki predsednik Džozef Bajden.

„Ali, bi, Zelenski, naravno, to odbio“, zaključio je Abe.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da Ukrajina treba sama da odluči da li će postati kandidat za stupanje u Alijansu ili će se pridržavati neutralnog statusa, a tu odluku još nije donela.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Nakon čega su usledile i najoštrije do sada sankcije Zapada protiv Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sezontije Prvi

29.05.2022 18:44

Zelenski se samo slika, ne silazi sa televizije a zemlja mu je u kolapsu. Ko izigrava predsednika, ko rukovodi ratnim operacijama dok on glumi? Znam, znam samo pitam.