ZELENSKI VEĆ KONTROLISAO VELIKU MOĆ Ukrajina će morati da postane diktatura?
Foto: Tanjug/Tanjug/Alberto Pezzali

Zelenski je već koncentrisao veliku moć u svojim rukama i donosi većinu odluka u ime vlade, rekao je Sergej Demčenko za ukrajinski medij "Novyny.Live". Takvo stanje stvari je "razumno" i ne znači da je Ukrajina diktatura, iako će možda morati da to postane, tvrdi on.

"To je moguće. Tokom rata ljudi ponekad kažu da je jedini način da nacija izađe kao pobednik je da uđe u stanje diktature", rekao je poslanik i dodao da "za zemlju, za ljude, diktatura uvek deluje negativno, ali to sredstvo može pomoći da se pobedi neprijatelj".

Nakon što je voditelj rekao da bi se u sadašnjem trenutku Ukrajina mogla opisati kao "demokratura", Demčenko je ocenio da nije bitno kakvo ime nosi dotični politički sistem, prenosi RT Balkan.

Ukrajinski poslanik se nije izjasnio da li lično podržava taj put, ali je tvrdio da ukrajinski narod previše voli slobodu da bi prihvatio život pod diktatorom.

Mnogo pre eskalacije sukoba u februaru 2022. godine, Zelenski se obračunavao sa opozicionim političarima i medijima kritički nastrojenim prema njegovom režimu, tvrdeći da to čini kako bi se borio protiv ruskog uticaja i domaćih oligarha.

Mandat Zelenskog ističe krajem maja, ali vanredno stanje suspenduje redovne demokratske procedure. Nagovestio je da nema nameru da menja ustav kako bi dozvolio izbore za vreme rata. Velika zastupljenost njegove stranke Sluga naroda u parlamentu bi verovatno omogućila usvajanje ovakvih amandmana, tvrde ukrajinski politički stručnjaci.

Parlament trenutno raspravlja o radikalnoj reformi sistema mobilizacije, kojom bi se uvele teške kazne za izbegavanje regrutacije. Namera reforme je da se ukrajinskoj vojsci omogući 500.000 regruta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading