Zelenski
Foto: EPA/Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Upravo politika Bele kuće traži punu mobilizaciju Ukrajine već godinu dana, navodi on za REN TV.

- Glavni strateški zadaci ostaju - uništiti Rusiju, baciti Rusiju na kolena, pobediti Rusiju. Drugi glavni zadatak je istrebiti ukrajinski narod. Jer zapadnoj eliti treba Ukrajina bez naroda. Što ih je manje, to bolje - tako oni rezonuju i jasno je, da ako istrebite muško stanovništvo, onda će biti vrlo lako osvojiti državu koja nema muškaraca - smatra Varoli.

Od sada vojni obveznici u Ukrajini imaju rok od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona da lično ili elektronskim putem ažuriraju podatke u vojnom registru.

Poziv će se smatrati primljenim i bez ličnog uručenja, npr. ako lice nije zatečeno kod kuće, a datumom "uručenja" smatraće se dan kada je stavljen pečat o nemogućnosti dostavljanja.

Svi muškarci od 18 do 60 godina su u obavezi da sa sobom nose isprave o vojnoj evidenciji i da ih predoče na zahtev službenika vojnih registra, policije i graničara.

Za kršenje svih ovih normi predviđeno je nekoliko vrsta sankcija – od velikih novčanih kazni, preko uskraćivanja prava na upravljanje automobilom, do prisilnog dovođenja u vojnu kancelariju preko policije.

Među licima koja ne mogu biti mobilisana našli su se skoro svi službenici organa reda, npr. policajci, pomoćnici poslanika i vlasnici strateških preduzeća, to jest, svi veliki preduzetnici.

Ukrajina je najavila opštu mobilizaciju ubrzo nakon početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine, ali je hiljade muškaraca od tada uspelo da pobegne. Posle neuspele kontraofanzive prošlog leta, Kijev očajnički pokušava da popuni svoje redove, tražeći mobilizaciju do 500.000 novih regruta.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading