MAKRON RAZJASNIO: Ukrajini zasad možemo pružiti samo nadu
Foto: EPA/LUDOVIC MARIN

"Postojala je stvarna želja da restrukturiramo Evropu po pitanju više politika, ali je Evropa postavila lestvicu vrlo visoko po pitanju integracije pa nećemo moći integrisati neke države u idućim godinama ili čak decenijama", kazao je Makron na konferenciji za medije nakon završetka Konferencije o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu.

On je jasno stavio do znanja da će za pristupanje Ukrajine EU trebati nekoliko godina ali da je potrebno pružiti joj nadu u kratkoročnom roku, prenosi Rojters.


"Ukrajina je po svojoj borbi i hrabrosti već iskreno članica naše Evrope, naše porodice, naše unije. Čak i ako joj damo status kandidata sutra, svi savršeno znamo da će proces pristupanja trajati nekoliko godina, a verovatno i decenija", rekao je Makron.

Format saradnje s drugim evropskim zemljama samo kroz evropske integracije blokira u određenoj meri energetsku, kulturnu i drugu saradnju, smatra francuski predsednik.

On je rekao da bi "Eropska politička zajednica" bila otvorena za demokratske evropske države koje neguju ključne vrednosti u oblastima političke saradnje, bezbednosti, energetske saradnje, saobraćaja, investicija u infrastrukturu.

"Pridruživanje (toj zajednici) ne prejudicira nužno buduće članstvo u EU. Niti bi ona bila zatvorena za one koji u je napustili", rekao je Makron.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sax

09.05.2022 17:52

Dozvoli da im srbin prevede, gospodin hoce da kaze da trenutno mogu da vam ponude šargarepu na štapu