Makron o sankcija i Evropi
Foto: AP/Omar Havana (STR)

Najavio je i neke drastične promene, kao što je odustajanje od dosadašnjeg "svetog" pravila slobodne razmene, u ključnim privrednim sektorima.

Akcenat, kaže, treba staviti na "mejd in Jurop", u čemu se slaže s Nemačkom. Želja mu je da Evropa postane "svetski lider".

Insistirao je na pojednostavljivanju administracije.

- Treba prekinuti s komplikovanom Evropom. Dugo smo se bavili detaljima - kazao je francuski lider.

Takođe, predložio je da se u evropske sporazume unesu preference o evropskoj vojnoj i svemirskoj industriji. Insistirao je na kredibilnoj evropskoj odbrani, jakoj vojnoj industriji i "ratnoj ekonomiji". Naglasio je da francuski "rafali" postaju standard u evropskoj odbrani.

- Evropa mora da zna da odbrani ono do čega joj je stalo – izjavio je on.

Poručio je i da EU treba da se okrene drugim partnerima.

- Evropska politička zajednica je sigurno dobro mesto da se izgrade nova paradima sigurnosti i zajednički okvir bezbednosti i odbrane – rekao je Makron i poručio da se na to nadovezuje evropska diplomatija, sa proširenim kapacitetima koji će pokazati da EU "nije vazal SAD" i da zna da sarađuje sa svim regionima u svetu, od Afrike do Latinske Amerike.

Istovremeno kao glavni uslov evropske bezbednosti naveo je da "Rusija ne pobedi u agresivnom ratu" u Ukrajini.

Založio se za odbijanje bipolarne konfrotacije u svetu Zahteva bolju zaštitu evropske infrastrukture, ulaganje u informatiku i veštačku inteligenciju, dok poljuoprivredu, hranu i legove vidi kao važan segment suvereniteta. Hoće i promenu monetarne politike.

- Ne možemo da imamo monternu politiku u kojoj je jedni cilj inflacija – kazao je, insistirajući da se u obzir uzmu i privredni rast, dekarbonizacija i klima.

Zauzeo se za jaku ekonomiju, jačanje kupovne moći, strateško obezbeđivanje suvereniteta. Naglasio je da je potrebno više stotina milijardi evra zajedničkog evropskog ulaganja u investicije. Ukazao je da Evropa u tom smislu čini tri greške: previše je štednje bez ulaganja, premalo je preuzimanja rizika, dok svake godine 300 milijazrdi evra ušteđevine evropskih građana finansira američke fondove.

Povodom njegove izjave o "smrtnosti Evrope" naglasio je da će se to dogoditi, ako EU ne bude štitila svoje grance i ako i dalje bude zavisila od drugih.

Na evropskom planu, zagovara kao neophodnu kvalifikovanu većinu u donošenju odluka u spoljnopolitičkom i fiskalnom domenu. Jaka Evropa po Makronu znači i odbrana njenih granica protiv migranata koji remete evropska društva.

- Svugde u Evropi naše vrednosti i kulture su u opasnosti – upozorio je on istakavši da "Evropa može da umre" ako se ništa ne učini.   

Osudio je napade na "liberalne demokratije" i naglasio da je potrebna "jaka Evropa koju će poštovati u svetu i koja će osigurati sopstvenu bezbednost."

Primetio je, kao izvor zabrinutosti, i "uzmicanje demokratije" i tražio da se stane u odbranu evropskog humanizma, zalažući se za slobodu medija i univerziteta i podelu vlasti. Evropski lideri, kaže, imaju odgovornost kada se pojavljuje sumnja u nauku i demokratske vrednosti, pa je zatražio da se sprovede opsežna reorganizacija društvenih mreža preko kojih mladi formiraju svoje demokratsko opredeljenje, uz roditeljsku kontrolu za mlađe od 15 godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading