eMANUEL MAKRON
Foto: Alo/Alo!/ilustracija/M.Lj.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Evropa mora da radi na integrisanju odbrane i da ne sme da postane vazal Sjedinjenih Američkih Država, prenosi "Rojters".

U govoru koji se dugo iščekivao u Evrospkoj uniji, francuski predsednik je bio veoma zabrinut i naveo je da bi "Evropa mogla da umre".

Makron se obratio sa Univerziteta Sorbona i izdao je upozorenje svim članicama Evropske unije. Istakao je da je ključna naredna decenija kako Evropa ne bi mnogo zaostajala za globalnim rivalima.

"Naša Evropa danas je smrtna i može da umre. Mogla bi da umre i to zavisi samo od naših izbora. Nalazimo se na prelomnoj tački i moramo više da učinimo kako bi ostali u trci za globalnim rivalima koji se ubrzano naoružavaju. Moramo da izgradimo strateški koncept verodostojne evropske odbrane. Evropa nije spremna i naoružana za rizike koji su pred nama. U narednoj deceniji postoji rizik da Evropa oslabi ili da bude potisnuta", rekao je Makron.

"Rusija ne sme da pobedi"

Kao glavnu pretnju, francuski predsednik je izdvojio Rusku Federaciju. Prema njegovim rečima, ne sme se dozvoliti Rusiji da pobedi u Ukraijini i apelovao je na sve članice EU da ojačaju svoje vojne kapacitete.

"Uslov koji je preko potreban jeste da Rusija ne pobedi u ovom agresorskom ratu", izjavio je Makron.

Ponašanje Rusije od početka rata u Ukrajini (24.februar 2022. godine) opisao je kao "bez ustručavanja". Nisu mu jasni potezi Moskve kao i gde oni "povlače granice svog delovanja", a spomenuo je "Brexit" koji je nazvao "krizom bez presedana" sa kojom se Evropa i dalje bori i da zbog toga niko danas i ne razmišlja o predlaganju napuštanja Evropske unije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading