BAJDEN ŠALJE TRUPE U ISTOČNU EVROPU Evakuacija zaposlenih, priprema se invazija!
Foto: EPA/ ETIENNE LAURENT

 

Prema informacijama Njujork tajmsa, reč je o nekoliko hiljada vojnika, a odluka o raspoređivanju trupa može biti doneta u roku od nedelju dana.

Zvaničnici Pentagona su u subotu na sastanku u kemp Dejvidu predstavili Bajdenu nekoliko opcija za prebacivanje američkih snaga što bliže ruskim granicama.

Jedna od opcija je slanje 1.000 do 5.000 vojnika u istočnoevropske zemlje, sa mogućnošću da taj broj bude povećan u slučaju eskalacije tenzija u regionu.

Odnosi Zapada i Ukrajine pali su na najniži nivo od Hladnog rata

Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva to negira i traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok.

Sjedinjene Američke Države su naložile članovima porodica zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini da napuste tu zemlju, navodeći kao razlog kontinuiranu pretnju Rusije vojnom akcijom.

Američki Stejt department je, takođe, odobrio dobrovoljni odlazak službenika američke vlade, poručujući da bi Amerikanci trebalo da razmotre hitan odlazak iz te zemlje, prenosi agencija Rojters.

“Bili smo u konsultaciji sa ukrajinskom vladom u vezi sa ovim korakom i koordiniramo se sa savezničkim i partnerskim ambasadama u Kijevu”, saopštila je američka ambasada.

EPA/JIM LO SCALZO

 

 

U saopštenju ambasade se upozorava da bi “vojna akcija Rusije mogla da usledi u bilo kom trenutku i da vlada Sjedinjenih Država neće biti u poziciji da evakuiše američke državljane u takvim nepredviđenim situacijama, tako da građani SAD koji su trenutno prisutni u Ukrajini treba da planiraju u skladu sa tim".

Pentagon je odbio da komentariše izveštaj “Njujork tajmsa”, ali je portparol Pentagona Džon Kirbi u petak izjavio da će se NATO postarati da ima "spremne opcije kako bismo pružili uveravanja našim saveznicima, posebno onima na istočnom krilu NATO-a”.

Zvaničnici Stejt departmenta odbili su da kažu koliko se Amerikanaca trenutno nalazi u Ukrajini.

Saopšteno je i da američka ambasada u Kijevu nastavlja sa radom, a njena otpravnica poslova Kristina Kvien ostaje u Ukrajini.

Stejt department: Amerikanci ne putujte u Rusiju

Američki Stejt department je izdao ažuriranu listu preporuka za putovanja svojih građana, savetujući ih da ne putuju u Rusiju zbog navodnog porasta tenzija na granici te zemlje sa Ukrajinom.

“Ne putujte u Rusiju zbog kontinuiranih tenzija duž granice sa Ukrajinom, potencijalnog uznemiravanja američkih građana, ograničene mogućnosti ambasade da pruži pomoć američkim građanima u Rusiji, kovida-19, ulaznih ograničenja, terorizma, uznemiravanja od strane ruskih vladinih službenika i arbitrarnog sprovođenja lokalnog zakona”, navodi se u ažuriranoj listi preporuka Stejt departmenta, a prenosi ruska agencija TAS S.

Kako je saopšteno, preporuke za putovanje u Rusiju uključuju informacije o tekućim napetostima duž granice sa Ukrajinom i njima se zamenjuju prethodne preporuke izdate 2. novembra 2021. godine.

U dokumentu se navodi i da “zbog pojačanog vojnog prisustva Rusije i vojnih vežbi koje su u toku u pograničnom regionu sa Ukrajinom, državljani SAD koji se nalaze tamo ili razmatraju da putuju u okruge Ruske Federacije koji se graniče sa Ukrajinom, odmah budu svesni da je situacija duž granice nepredvidiva i da postoji povećana tenzija”.

“S obzirom na kontinuiranu nestabilnost situacije, građani SAD se izričito savetuju da ne putuju kopnenim putem iz Rusije u Ukrajinu preko ovog regiona”, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Loading