"SAJGON 2!" Bajdenu se ponovio Vijentam - Amerika ponovo ponižena
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Dok se hiljade američkih vojnika šalje nazad u Kabul da bi obezbedili evakuisanje osoblja ambasade pred brzim napredovanjem talibana, Mekonel, koji je lider republikanske manjine u Senatu, kaže da se SAD "ubrzano kreću ka masivnoj, predvidljivoj i sprečivoj katastrofi".


Fotografija koja je ovekovečila američki poraz u Vijetnamu, sa evakuacijom helikopterima sa krova zgrade, proširila se brzo društvenim prežama nakon što su u četvrtak SAD objavile da šalju 3.000 vojnika radi evakuacije, dodaje londonski "Gardijan".



Mekonel, najviše rangirani republikanac u Kongresu, kritikovao je administraciju predsednika Džozefa Bajdena jer je objavila da će povući trupe iz Avganistana do 11. septembra - na 20. godišnjicu terorističkihnapada na Njujork i Vašington, koji je bio uvod u invaziju na Avganistan.

EPA/RADEK PIETRUSZKA

 

 


Iako je i predsednik Donald Tramp najavio povlačenje, on nije pominjao datume.

"Poslednje vesti o napuštanju ambasade i slanju vojnog pojačanja izgledaju kao priprema za pad Kabula. Odluka predsednika Bajdena nas gurnula u još gori nastavak poniženja pada Sajgona 1975. Predsednik Bajden je otkrio da je vojni poraz najbrži način da se okonča rat", rekao je Mekonel.


On je pozvao Bajdena da pruži veću podršku avganistanskim snagama.

"Bez toga, Al Kaida i talibani mogu da proslave 20. godišnjicu napada od 11. septembra spaljivanjem naše ambasade u Kabulu", dodao je on.



Bajden je ranije rekao da ne žali zbog svoje odluke, ističući da su SAD potrošile više od hiljadu milijardi dolara u tom najdužem ratu u svojoj istoriji i izgubile hiljade vojnika.

Još u junu, kada je krenula talibanska ofanziva, Bajden je odbacio paralele između Kabula i Sajgona.

"Neće biti okolnosti u kojima ćete videti ljude kako ih nose sa krova američke ambasade u Avgansitanu", rekao je on.

Portparol Pentagona Džon Kirbi nije želeo da opisuje misiju obezbeđivanja povlačenja osoblja ambasde kao "neborbenu operaciju evakuacije", što je bila ona u Sajgonu 1975. godine.

On kaže da misija nema ime i izbegava da govori o evakuaciji.

Tokom "Operacije učestali vetar", iz ambasade SAD u Sajgonu je u aprilu 1975. helikopterima evakuisano više od 7.000 civila.

Slike američkih diplomata kako pod vojnom zaštitom odlaze sa krova stana koji je koristila CIA - ne sa krova ambasade kako se često veruje - postala je slika američkog neuspeha u Indokini, dodaje "Gardijan".

Upitan za neizbežno poređenje dve situacije, Kirbi je nastojao da naglasi razlike.

"Mi ne eliminišemo u potpunosti naše diplomatsko prisustvo na terenu. Niko ne napušta Avganistan, ne ostavljamo ga. Ovo znači činiti prave stvari u pravom trenutku da bi se zaštitili naši ljudi", dodao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading