nevreme
Foto: EPA/EPA-EFE/FAYYAZ AHMAD

Obilan sneg i kiša proteklih meseci u Avganistanu prouzrokovali su veliku štetu i brojne žrtve nakon neobično blage zime.

Broj poginulih u snažnim olujama u Avganistanu i Pakistanu popeo se na najmanje 137 u proteklih nekoliko dana, a u nekim područjima meteorolozi najavljuju još obilnije padavine. Poginulo je najmanje 67 ljudi u Pakistanu, objavilo je danas državno telo za kontrolu katastrofa, usred neuobičajeno obilne kiše za ovo doba godine.

 

 

U južnom gradu Karačiju proglašeno je vanredno stanje. Grad je posebno osetljiv na oluje zbog loše infrastrukture. U susednom Avganistanu je poginulo oko 70 ljudi, a 56 ih je povređeno u obilnim kišama i poplavama širom zemlje. Oštećeno je 2.627 kuća, saopštilo je danas Nacionalno telo za katastrofe.

Obilan sneg i kiša proteklih meseci u Avganistanu prouzrokovali su veliku štetu i brojne žrtve nakon neobično blage zime.

Ekstremni vremenski događaji poput poplava i suša u porastu su u Avganistanu i Pakistanu zbog klimatskih promena, upozoravaju meteorolozi. Pogođen decenijama sukoba, Avganistan ima ograničene mogućnosti za ublažavanje negativnog učinaka klimatskih promena.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading