NAPAD BOMBAŠA SAMOUBICE NA BANKU Ima mrtvih i povređenih
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Photo/Naveed Ali

Napad je izveden na filijalu banke Nju Kabul, dok su ljudi čekali u redu, izjavio je šef vladinog Odeljenja za informisanje i kulturu Kandahara Inamulah Samangani, prenosi AP.

Portparol talibanskog ministarstva unutrašnjih poslova Abdul Matin Kani izjavio je da se slučaj i dalje istražuje, ali nije mogao da iznese više detalja. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Ogranak Islamske države, koji je glavni rival talibana, ranije je izvodio napade na škole, bolnice, džamije i šiitske oblasti širom zemlje, navodi AP. Grad Kandahar je duhovni i politički centar za talibane jer se tamo nalazi talibanski vrhovni vođa, Mula Hibatulah Akundzada, a njegove odluke o glavnim pitanjima sprovode vlasti u Kabulu.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine, kada su američke i NATO trupe napustile zemlju posle 20 godina.

Uprkos početnim obećanjima o umerenijem stavu, talibani su postepeno ponovo nametnuli oštro tumačenje islamskog zakona ili šerijata, kao što su činili tokom svoje prethodne vladavine Avganistanom od 1996. do 2001. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading