Džo Bajden
Foto: AP/Matt Rourke (STF)

Haos je nastao kao rezultat propusta Stejt department da pozove na evakuaciju američkog osoblja sve dok nije bilo prekasno, izjavili su pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma bivši načelnik Združenog generalštaba vojske SAD, general Mark Mili i penzionisani general američke Centralne komande Frenk Mekenzi.

Retko svedočenje dvojice penzionisanih generala je prvi put javno razotkrilo napetost i razlike koje su vojni lideri imali sa Bajdenovom administracijom u poslednjim danima rata, prenosi AP.

Dve ključne razlike u stavovima odnosile su se na nesaglasje između vojske SAD koja je savetovala da se zadrži najmanje 2.500 pripadnika vojske u Avganistanu, kako bi se održala stabilnost i, s druge strane, zabrinutosti Stejt departmenta da se evakuacija ne odvija dovoljno brzo.

Analizom odluka Bajdenove administracije utvrđeno je da su odluke predsednika bile "ozbiljno ograničene" prethodnim sporazumima o povlačenju koji su postignuti tokom prethodne administracije predsednika Donalda Trampa.

Trinaest pripadnika američkih snaga ubijeno je u poslednjim danima rata u napadu bombaša samoubice na aerodromu u Kabulu, kada su talibani zauzeli Avganistan.

Hiljade uspaničenih Avganistanaca i američkih građana očajnički su pokušavali da uđu u avione američke vojske koji su izvlačili ljude iz Avganistana nakon što su talibani preuzeli vlast.

Krajnji bilans je da je američka vojska uspela da spase više od 130.000 civila pre nego što je poslednji američki vojni avion odleteo iz Avganistana.

"Stejt department je 14. avgusta doneo odluku o operaciji evakuacije neborbenog osoblja i američka vojska je upozorena, mobilisana i brzo raspoređena. Brže nego što bi bilo koja vojska na svetu ikada mogla to da uradi. Ali odluka stejt departmenta doneta je prekasno. Bilo je presporo i prekasno", rekao je penzionisani general Mili i ocenio da je to bila "fundamentalna greška stejt departmenta".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading