Talibani
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Kako je objasnila, nju su mučili pripadnici talibanskog režima,a da stvar bude gora, sve su radili po nalogu njenog oca.

Katera je radila u policiji, a kroz razgovor za News18, pričala je o strašnoj noći napada i okrutnosti koju je pretrpela u oktobru 2020. godine. 

Motiv za ovaj napad bio je to što njen otac nije podržavao njenu karijeru niti želju za nezavisnošću. Nasuprot tome, njen muž je bio podrška u njenom nastojanju da radi i gradi svoju karijeru.

Talibani

Foto: Youtube/Printscreen

 

"Oči su mi iskopali tokom tog napada koji je organizovao moj otac, bivši talibanski borac. Sećam se tih užasnih trenutaka kada su me mučili dok sam bila u drugom mesecu trudnoće. Strah me je za budućnost žena u zemlji jer će militantne grupe kao što su talibani, koristiti njihovu ranjivost i bezizlaznost kako bi ih zloupotrebili - delila je hrabro Katera.

Nakon jezivog  napada ona se preselila u Indiju gde se lečila. Kako kaže, strah nije nestao.

Ona je ispričala da su je talibani napali prošle godine u avganistanskoj provinciji Gazni. Kad je krenula od kuće na posao okružila su je trojica talibana koji su, nakon provere lične karte, počeli da pucaju na nju.

Upucali su je osam puta i ubadali nožem. Kada se onesvestila, iskopali su joj oči noževima i ostavi da umre.

Talibani

Foto: Youtube/Printscreen

 

- Imala sam sreću što sam preživela - rekla je, a njena stravična priča je zabeležena i 2020. godine kada su novinari Rojtersa uradili intervju sa njom.

- Oni nas prvo muče, a zatim odbacuju tela kako bi pokazali na primeru šta se dešava ako im se neko usprotivi. Kidaju naše meso, pa njim hrane pse - rekla je Katera i dodala kako nekad ženska tela bacaju psima.

- Čovek mora živeti u Avganistanu kad vladaju talibani da bi uopše mogao zamisliti kroz kakav pakao prolaze žena, deca i manjine. U očima Talibana, žene nisu živa, ljudska bića, već samo meso i to mesa koje treba istući - rekla je.

Katera trenutno živi u Delhiju sa detetom i mužem i brine je budućnost žena u Avganistanu.

- Talibani ne dopuštaju ženama da posećuju muške lekare, a istovremeno ne dopuštaju ženama da studiraju i rade. Dakle, šta onda ženi preostaje? Da umremo? U ovom trenutku se bojim hoće li žene uopše ostati žive - kazala je.

Talibani

Foto: Youtube/Printscreen

 

Ona je imala novac pa je mogla da se prebaci u Kabul zbog lečenja, a zatim i u Delhi, ali naglašava da to nije slučaj sa mnogim ženama tamo.

- Oni koji ne slušaju Talibane, umiru po ulicama - rekla je.

Da podsetimo, 2021. godine su talibani imali i konferenciju za novinare na kojoj su rekli da će žene imati sva prava. Ali po šerijatskom zakonu. Dodali su i kako nude bezuvslovni oprštaj onima koji su se borili protiv njih i da će žene moći da rade u obrazovanju i zdravstvu. U samo 48 sati od dolaska talibana na vlast na ulicama Kabula i drugih većih gradova gotovo da nema žena. Tek su retke koje se usude da izađu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading