Talibani
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Otkako su preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. talibani su dodatno ograničili pristup ženama obrazovanju, zapošljavanju i javnim prostorima. Tačnije, Avganistan je jedina zemlja na svetu sa ograničenjima u obrazovanju žena.

U maju 2022. odredili su da se žene pokrivaju od glave do pete, otkrivajući samo oči. Zbog toga su uhapšene devojke optužene da su „širile i podsticale druge da nose loš hidžab“.

Jedna od devojaka Lale (16) podelila je neprijatno iskustvo, prenosi Gardijan, kada je rekla da su je uhapsili talibani zajedno sa nizom drugih devojčica na času engleskog, a zatim uvukli u policijski kamion. Čak je i njen otac kasnije teško pretučen jer je navodno odgajao nemoralnu devojčicu.

- Moja odeća je bila skromna i čak je uključivala masku za lice, mera predostrožnosti koju sam usvojio nakon što su talibani preuzeli vlast, ali su me ipak tukli, insistirajući da moja odeća nije prikladna - izjavila je Lale.

Istakla je da su nju i ostale devojke talibani u više navrata proklinjali kao nevernike jer su naučile engleski i želele da odu u inostranstvo.

U pritvoru su bili dve noći, a pušteni su tek kada su potpisali dokument kojim se obavezuju da neće izlaziti iz kuće bez obaveznog pokrivala za glavu.

- Zabranili su mi školu kada su talibani preuzeli vlast 2021. godine, a sada ne mogu da idem ni na privatne časove. Ne mogu više da zamislim ništa za svoju budućnost osim da ostanem kod kuće i da se udam - kazala je ona. .

Zabihulah Mudžahid, glavni portparol talibana, naveo je da su porodice zatočenih devojaka izrazile zabrinutost da njihove ćerke podržavaju strane grupe da promovišu „loš hidžab“.

- Kao rezultat toga, oni su odvedeni u policijske stanice i pušteni uz kauciju - istakao je on i dodao da takva hapšenja „nisu uobičajena praksa“.

Talibani su osuđeni širom sveta jer su devojčicama i ženama zabranili obrazovanje nakon šestog razreda, uključujući univerzitete. Medrese su jedna od retkih opcija da devojčice posle šestog razreda dobiju bilo kakvo obrazovanje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading