JUNAK DANA IRANAC TABATABAEI Ivić mora u još jedno razigravanje, Šenkland i Vidit prošli dalje
Foto: Youtube/Printscreen

Počelo je i sa kalkulacijama na Svetskom kupu u Sočiju.

Pojedini parovi su svoje susrete unapred rešili da odvedu u razigravanje. To se videlo u partijama između Griščuka i Dude, odnosno Karjakina i Vašir-Lagrava.

Možda će im se to obiti o glavu. Mada, oni najbolje znaju šta čine, ne želeći da se umaraju u standardnim partijama.

Rezultati 5. kola - osmina finala (prva i druga partija) - muškarci:

Vidit - Durarbajli 0,5:0,5, i 1:0

Svidler - Šenkland 0,5:0,5, i 0:1

Bakro - Piorun 0,5:0,5, i 0,5:0,5

Karlsen - Esipenko 0,5:0,5, i 0,5:0,5

Fedosejev - Ivić 0,5:0,5, i 0,5:0,5

Griščuk - Duda  0,5:0,5, i 0,5:0,5

Tabatabaei - Martirosjan 0:1 i 1:0

Vašir-Lagrav - Karjakin 0,5:0,5, i 0,5:0,5

U poprilično anemičnoj borbi između Bakroa i Pioruna, bez prevelikih rizika kao i u prvoj partiji, ponovo je sklopljen remi.

U drugoj partiji između Karlsena i Esipenka očekivalo se više. Važnost meča, naročito kod Esipenka, opredelila ga je da odigra pažljivije, pa je prekaljeni vuk, svetski šampion Karlsen lako remizirao.

Fedosejev i Ivić su odigrali zanimljivu partiju. Ivić je jednog momenta zakomplikovao situaciju i činilo se da će nakon dobijenog pešaka uspeti da uveća prednost.

Jedno je sedeti ispred ekrana uz pomoć kompjuterskih proračuna, a drugo za šahovskom tablom. U 29. potezu umesto Lf1, koji je bio loš potez, trebalo je učvrstiti b liniju sa damom.

Posle razmene figura teško je mogao da aktivira zalutalog skakača sa a4 u igru, pa je i to presudilo da se partija završi remijem. Iviće je bio u grču, trošio dosta vremena za pronalazak dobrog plana, ali kada se sve podvuče, možemo biti zadovoljni pruženim. U utorak je sve moguće u razigravanju.

Kao i u prvoj partiji i u drugoj između Griščuka i Dude viđen je ponovo brz remi ponavljanjem poteza. Ne sumnjamo da je to zajednička zamisao da se bez puno trošenja energije u dva dana, u odlučujućem danu kroz razigravanje reši pitanje pobednika.

Šenkland je prikazao izuzetno lepu i napadačku igru i na iznenađenje mnogih eliminisao Svidlera.

Ono što smo juče videli u partiji između Martirosjana i Tabatabaeija ponovilo se ovaj put u korist Iranca. Od starta je rešio da iako crni Tabatabaei ide na pobedu, što je i uspeo i zakazao razigravanje.

Vašir-Lagrav i Karjakin, baš kao i Griščuk i Duda, opredelili su se za varijantu dva dana odmora, pa sve rešavaju u razigravanju. Ponavljanjem poteza sklopljen je remi posle 24. poteza.

Možda najnenametljiviju, tihi Indijac Vidit iskoristio je šansu protiv Durarbajlija. Iako crni, Indijac je bukvalno uneo Durarbajlija na njegovu polovinu i tu ga dokrajčio.

Rezultati 5. kola - četvrtfinale (prva i druga partija) - žene:

Gorjačkina Saduakasova 0,5:0,5, i 1:0

Kostenjuk Gunina 1:0 i 1:0

Tan - Lagno 0,5:0,5, i 1:0

Džagnidze - Ana Muzičuk 0,5:0,5, i 0,5:0,5

Džagnidze i Muzičuk kao da su se pre standardnih partija dogovorile da igraju razigravanje i da u njemu odluče pobednika, pa je ponavljanjem poteza, nakon samo 21 poteza sklopljen remi. One će biti jedine devojke koje će u razigravanje.

Posle dosta uzbuđenja nakon dva dana u naredni krug plasirale su se Gorjačkina, koja čeka pobednika razigravanja između Džagnidze i Muzičuk, dok će drugi polufinalni par činiti Aleksandra Kostenjuk i Žongji Tan.

Kostenjuk je protiv svoje sunarodnice u ovom četvrtfinalu bila superiorna i zasluženo prošla dalje.

Gorjačkina je strpljivo vrebala Saduakasovu, koja je očigledno bila pod velikom tremom, jer je trošila dosta vremena, a onda u želji da pojednostavi napravila grubu grešku u 22. potezu. Posle odgovora Gorjačkine znala je šta je napravila i predala je partiju.

Lagno je važila za velikog favorita protiv Kineskinje Tan, ali je to trebalo i dokazati. Lagno je trošila previše vremena, pa je u ključnim potezima izgrešila i u pešačkoj završnici četiri na tri - predala.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading