NEŠTO POTPUNO DRUGAČIJE! Sve što niste znali o omiljenom sportu Nikole Jokića!
EPA PHOTO PRESSENS BILD/STEFAN MELANDER

Najbolji košarkaš Srbije Nikola Jokić veliki je zaljubljenik u konjički sport.

Gotovo svi već znaju da je Jokić najpre zavoleo konje, pa tek onda košarku. As Denver Nagetsa ima i svoju štalu "Dream catcher" i njegovi konji se sa uspehom takmiče na hipodromima širom Srbije.

I dok o košarci gotovo svi znamo sve, o konjičkom sportu se u našoj zemlji ne zna mnogo, pa vam predstavljamo neke zanimljivosti o galopskim i kasačkim trkama.

Istorijat konjičkog sporta u Srbiji

Mnogi ne znaju da termin "derbi" potiče upravo iz konjičkog sporta zahvaljujući Britancu Lordu Derbiju. Prve konjske trke održane su u Engleskoj još daleke 1174. godine. 

Što se tiče konjičkog sporta u našoj zemlji, poprište glavnih nadmetanja je beogradski hipodrom koji se nalazi na Carevoj ćupriji od 1914. godine i najstariji je sportski objekat u gradu. 

Ukazom kralja Aleksandra od 15. novembra 1920. godine Dunavskom Kolu jahača "Knez Mihajlo" ustupljeno je državno zemljište na besplatan zakup na period od 75 godina. Godine 1921. održan je prvi galopski derbi i prva trka grada Beograda, koje od tada postaju tradicionalne. U septembru 1930. godine održane su prve kasačke trke revijalnog karaktera.

Najstarija ergela u Srbiji je Ergela Ljubičevo, osnovana 1858. godine. Od 1964. godine u ergeli se održavaju Ljubičevske konjičke igre.

Discipline konjičkog sporta

Osnovne discipline konjičkog sporta su kasačke i galopske trke. Nikola Jokić poseduje kasače, a često je u detinjstvu upravo on sedeo za sulkama i uživao u kasu svojih mezimaca. U njegovom rodnom Somboru postoji hipodrom na kojem se održavaju samo kasačka nadmetanja. 

NEŠTO POTPUNO DRUGAČIJE! Sve što niste znali o omiljenom sportu Nikole Jokića!

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Što se tiče kasačkih trka u našoj zemlji, u njima vozač sedi na sulkama koje vuče konj. U kasačkim trkama konj treba da kasa što je brže moguće i stigne na cilj bez prelaska u galop. Ako konj pređe u galop, sledi diskvalifikacija.

Kada su u pitanju galopske trke, tu džokeji sede u sedlu na konju i ne smeju da imaju težinu veću od propisane. U najznačajnjim trkama Top teret za ždrepce iznosi 58 kilograma, a za omice 56. U tim nadmetanjima konji se trkaju u punom galopu.

Najznačajnije trke

Najprestižnija trka za jednog konja je derbi. Derbi se trči jednom u životu i ko se okiti lovorovim vencem, ulazi u istoriju. U Srbiji galoperi "trku života" trče sa tri godine, a kasači sa četiri. 

Prvi galopski derbi na beogradskom hipodromu održan je 1921. godine, a slavila je omica Mara Resavkinja, koju je distancu od 2.400 metara istrčala za dva minuta i 41 sekundu. Inače, rekord galopskog derbija drži Sajrija, koja je 1982. godine trijumfovala u vremenu 2.33.

NEŠTO POTPUNO DRUGAČIJE! Sve što niste znali o omiljenom sportu Nikole Jokića!

EPA-EFE/DAI KUROKAWA

 

Uz derbi, trogoda grla trče prvi klasik ,,Trajal stejks" na distanci od 1.600 metara i ,,Sent Ledžer" na 2.800, koji sledi posle derbija. Grlo koje slavi u sve tri trke posaje osvajač Triple krune i njegovo ime se upisuje zlatnim slovima u knjigama konjičkog sporta.  U Srbiji je uspelo 11 gaopera da ponese to laskavo priznanje.

Kod kasača je slična priča. Za kasačka grla su tri najznačajnija nadmetanja ,,Probni derbi", ,,Derbi" i ,,Revanš derbi". Ko bude najbrži u sve tri trke postaje besmrtan.

Možda upravo neki konj Nikole Jokića bude sledeći koji će se upisati u istoriju konjičkog sporta. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading