kadionica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovaj ritual koristi tamjan i briket, a ranije se koristila smirna, čemu se povezuje i Isus Hrist, koji je prema predanju dobio smirnu po rođenju.

Tamjan simbolizuje ljubav prema veri i toplotu duše domaćina, dok miris tamjana simbolizuje blagodat Svetog Duha.

Kađenje tamjanom, poznato kao "beli dim", tradicionalno se koristi u pravoslavnim domovima tokom raznih verskih obreda, uključujući liturgije, molitve i obrede poput krštenja i venčanja.

Veruje se da kađenje tera negativne sile i donosi dobro zdravlje ukućanima.

Ovaj običaj ima svoje korene i u Bibliji, gde se spominje prinošenje tamjana kao žrtve istinitom Bogu. Stari Zavet, kao i Otkrovenje Jovanovo, govore o upotrebi tamjana kao dela verskih obreda.

Pravsolavna crkva

Foto: Shutterstock

 

Kađenje obično obavlja sveštenik, ali može ga obaviti i domaćin kuće. Uz molitve, prostorije se kade tamjanom, a često se koriste i sveće i osvećeno ulje. Cilj je podići um i srce vernika ka nebu tokom molitve.

Prema hrišćanskim verovanjima, kađenje može doneti napredak doma, zdravlje i sreću ukućanima, te se često obavlja nakon građevinskih radova ili promena u kući.

Kađenje, zajedno s drugim verskim običajima, ima za cilj očuvanje duhovnosti i čišćenje doma od negativnih uticaja, dok istovremeno podseća na važnost vere i zajedništva u porodici.

(stil.kurir.rs

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading