manastir Ostrog
Foto: Printscreen/youtube.com/Darko Petrović

Sveti Vasilije Ostroški je poznat kao strog i pravedan svetitelj, pa vernici iz celog sveta dolaze na Ostrog da mu se poklone. Jedno od nepisanih pravila koja važe na ovom svetom mestu je da se ništa ne sme poneti bez blagoslova, čak ni cvet ili kamen.

Postoji priča koju je zabeležio M. Veković koja ilustruje moć Svetog Vasilija. Tokom leta 1982. godine, grupa ljudi krenula je na poklonjenje Svetom Vasiliju u Ostrog. Nakon što su posetili manastir i poklonili se svetim moštima, krenuli su prema železničkoj stanici Ostrog.

manastir Ostrog

youtube.com/Darko Petrović

 

Na stanici ih je dočekao kondukter koji je postavio neobično pitanje: da li su nešto uzeli iz Ostroga bez dozvole. Nakon što su odgovorili da su samo doneli poklone, kondukter im je ispričao neverovatan događaj koji se nedavno desio. Lokomotiva nije mogla da krene sve dok su svi putnici koji su bili u manastiru Ostrog napustili voz.

Ovo ih je iznenadilo, ali su shvatili važnost poštovanja svetinje. Kondukter je kasnije saznao da su neki putnici uzeli stvari iz manastira bez blagoslova. Kada su te stvari vraćene, voz je krenuo bez problema.

Ova priča služi kao pouka da treba poštovati tuđu imovinu i svetinje. Sveti Vasilije je kroz ovo čudo dao odgovor na etičko pitanje - ne uzimaj tuđe.

(stil.kurir.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading