BRISEL PORUČUJE Vakcine rade svoj posao, šta bi bilo bez njih?
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

”Trenutna situacija jeste daleko od idealne i jeste zabrinjavajuća, ali je neuporedivo bolja od one sa početka 2020. godne. Vakcine postižu upravo ono za šta su namenjene, a to je zaštita od teških oblika infekcije i smrtnih ishoda povezanih sa zarazom od virusa Kovid-19”, navode u Evropskoj komisiji.

Na medijska pitanja kako sada vide efiksanost strategije vakcinacije u EU, koju uprkos primljenim stotinama miliona doza vakcina pogađa najjači talas pandemoje do sada, iz Komisije odgovaraju pitanjem: A šta bi bilo bez vakcina i koji bismo smrti ishod imali sada?


Dodaje se i da je trenutni talas pandemije prevashodno ”izazvan” i da na prvom mestu ”pogađa” nevakcinisane i one delimično vakcinisane.

”Vidimo povećani broj infekcija, ali ne nužno i hospitalizacija i smrtnih slučajeva, a to znači da vakcine rade svoj posao”, kažu u Komisiji.

Zvanični Brisel konstatuje da ”nikada nije bilo reči da će samo vakcine zaustaviti pandemiju” i poziva se na upozorenje Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji je u septembru upozorio na novi talas pandemije usled popuštanja mera zaštite bez dovoljno viskokog stepena vakcinacije u svim sredinama.

”I to nam se upravo dešava. Zato je poruka i dalje - vakicnišite se, ali ne zaboravite i nemedicinske zaštitne mere”, navode u EK.

U EK nisu želii da odgovaraju na medijske konstatacije o tome da su osnovna prava ljudi ograničena merama protiv pandemije skoro već dve godine i da se tome, po svemu sudeći, ne nazire kraj.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading