CRNA GORA PONOVO ZABRANJUJE MEDIJE? Uskoro pada odluka, a evo ko je sada na udaru
Foto: Printscreen

Međutim, konačnu odluku o eventualnom prekidu emitovanja tih kanala u Crnoj Gori doneće Agencija za elektronske medije (AEM) koja je jedina po zakonu ovlašćena da to i uradi.Sve licence i ugovori evropskih organizacija za distribuciju signala i sadržaja RT-a i Sputnjika biće ukinuti, navodi se u odluci EU.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić ranije juče je poručila da snažno podržava odluku EU da obustavi distribuciju ruskih medija Raša tudeja i Sputnjik. U saopštenju Evropske komisije, koje je izdato povodom odluke o zabrani rada za Raša tudej i Sputnjik se navodi da su „ovi mediji instrumenti u podsticanju i podršci ruske agresije protiv Ukrajine“ što, kako se navodi, „predstavlja značajnu i direktnu prijetnju javnom redu i bezbednosti EU“.

Srzentićeva je istakla da ne smemo dozvoliti da se u Crnoj Gori šire dezinformacije i propaganda kojom se pokušava opravdati napad na Ukrajinu.

„Obavili smo konsultacije sa regulatornim tijelima i obavijestili ih o odluci EU. S tim u vezi, na današnjoj sednici Vlade predložiću usvajanje zaključka o pridruživanju Crne Gore ovoj odluci EU i preporuke AEM i Agenciji za elektronske medije i poštansku djelatnost (EKIP) da, shodno svojim nadležnostima, donesu odluke u skladu sa stavom Vlade i Saveta EU”, kazala je ministarka Srzentić juče prije sednice Vlade.

Kako navodi ona, problem širenja dezinformacija i propagande prepoznat je u okviru Medijske strategije Crne Gore. Ovim strateškim dokumentom, koji će se uskoro naći na javnoj raspravi, predviđene su konkretne mere za suzbijanje širenja dezinformacija i medijske propagande. Crna Gora će, kao što je najavljeno iz Vlade, pratiti mere EU prema Rusiji, pa prema tome i one koje se odnose na zaustavljanje širenja dezinformacija i propagande preko medija koji su prepoznati po plasiranju lažnih vesti.

„U tom smislu, nastavićemo da usklađujemo naše normativne i institucionalne prakse sa odlukama Evropske unije”, poručeno je iz Vlade.

Savet Agencije za elektronske medije ima nadležnost za prekid emitovanja signala kablovskih TV kanala, a Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost za blokadu internet domena, u skladu sa procedurama.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da su suspendovane sve relevantne licence, ovlašćenja i dogovori o distribuciji, a mere pokrivaju sve države članice EU i direktno se primenjuju.

Udruženje novinara Crne Gore osudilo zabranu ruskih medija

„Udruženje novinara Crne Gore (UNCG) osuđuje zabranu emitovanje i rad televizije Raša tudej i novinskog servisa Sputnjik u zemljama EU, kao i retoriku koja najavljuje da ćemo živeti u 21.veku u svojevrsnim medijskim konc logorima”, piše u saopštenju koga su potpisali predsednik Udruženja novinara Tihomir Burzanović i sekretar Ivan Milošević.

„UNCG smatra da je odluka o zabrani ruskih medija pogrešna i da predstavlja poraz za slobodu izražavanja. UNCG izražava i bojazan da će domina efektom doći do cenzure na slobodu izražavanja u čitavoj Evropi.“
U

UNCG je solidaran sa kolegama iz televizije Raša tudej i novinskog servisa Sputnjik i očekuje da EU hitno povuče odluku o zabrani emitovanja navedenih medija.

Podsećamo, prethodno je na udaru Crne Gore bila i TV Happy.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading