Penzioneri
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

– Ovaj sporazum je značajan za sve građane Srbije koji su svoj radni vek ostvarili u Srbiji i Australiji, kao i za one koji trenutno žive i rade u Australiji, a kojih, prema procenama Ambasade Srbije u Кanberi, ima između 150.000 i 200.000 – navodi se u saopštenju.

Sporazumom je predviđeno da ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država, radi ispunjenja uslova za penziju, uzeće u obzir i staž navršen u drugoj državi ugovornici, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

Pored toga, građani će moći pravo na penziju, koje su ostvarili na osnovu pravnih propisa jedne države, da koriste i van njene teritorije, a isplatu u državu prebivališta, bez ikakvih umanjenja.

To znači da ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u Australiji vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno prebacivaće novac u Srbiju, bez umanjenja visine davanja.

Stupanjem na snagu sporazuma australijska strana će dobiti osnov da isplaćuje penzije državljanima Srbije koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće.

BONUS VIDEO

@alo_portal VUČIĆ POMENUO TEŽAK ŽIVOT PORODICE PAJOVIĆ “Moramo da pričamo sa običnim čovekom, da čujemo svakoga” #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #foryou #fypシ #viral #srbija ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading