Siniša Mali
Foto: Printscreen/Printscreen

On je podsetio da su juče i prekjuče građani dobili novac, pod tim mislivši na penzionere i socijalno ugrožene.

- Juče smo isplatili jednokratnu pomoć onima koji primaju socijalnu pomoć i tuđu negu i pomoć, to je negde oko 212 hiljada naših sugrađana, a dan pre toga isplatili smo pomoć penzionerima po 20.000 dinara. Tokom naredne nedelje do kraja nedelje, mi ćemo isplatiti i jednokratnu pomoć našim srednjoškolcima. Kraj je godine, imamo mnogo bolje rezultate, i hoćemo to da pokažemo. 

On je istakao da ove mere nikako ne oštećuju naš budžet. 

- Uprkos svemu što pomažemo, mi imamo mnogo bolje prihode nego što smo planirali za ovu godinu. Uprkos povećanju plata i penzija, a podigli smo plate i u prosveti i u zravstvu, sve te mere i pomoći mi taj novac imamo - rekao je on i pokazao grafikone na kojima se vidi kako i zašto imamo mogućnost da plaćamo. Na grafikonima se vidi da nam BDP raste i da smo jači nego ranije. 

Na kritike da će građani ove mere "platiti" on je rekao: 

- Vidi se da je od 2020. krenula najveća kriza, država Srbija bez obzira na sve pokazuje svoju snagu. To je naša snaga, opozicija polazi od sebe. Fabrike su zkatančili, devizinski kurs je išao sa 83 na 120, nije bilo sigurnosti na para za isplatu penzija... U junu 2012. nisu imali za penzije, bili su bankrot - ispričao je on i pokazao grafikone koji to pokazuju. 

Siniša Mali je potom istakao da je stopa nezaposlenosti danas nikad manja i da smo na istorijskom minimumu. 

- Ova pomoć koju izdvajamo je ne samo briga o građanima već i ekonomska mera koja održava našu ekonomiju. 

O inflaciji je rekao: 

- Već smo na jednocifrenom nivou što se tiče oktobarske inflacije, očekujemo dalje smirivanje od 1. januara. Idemo dalje u povećanje plata i penzija i to do 10% u javnom sektoru, a penzije će rasti 14, 8 odsto. Prosečna penzija u Srbiji biće 390 evra. Idemo sa najvećim rastom minimalne zarade - 17, 8 odsto. Ona će biti u odnosu na 2012. dinara, kad je bila 15700 dinara, od 1. januara naredne godine biće 47.154 dinara, idemo na preko 400 evra. Očekujem još bolje vesti u narednim nedeljama. Akcije "Bolje cene" daju efekta, gorivo pojeftinjuje, hleb nam je najjeftiniji u regionu - to sve država preuzima na sebe. Mi to možemo da izdržimo. Nije kraj borbe protiv inflacije, ali se borimo iz dana u dan. Projekcije su takve da ćemo imati rast plata i penzija, a to je veliki uspeh. 

Mali je pomenuo i studentske kartice. 

- Mi imamo preko 100.000 studenata koji su se prijavili za studentske kartice, one su aktivne od juče. One su platne, nemaju trošak otvaranja i održavanja, a svaki student dobija i 1000 dinara. Imaju popuste na avio karte, vozne karte, putarine, bioskope... Znamo da je studentima svaki dinar važan, pokazujemo im da smo tu za njih. Ulažemo u obrazovanje i mlade- rekao je ministar. 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading