SITUACIJA SE OTRGLA KONTROLI Cena nafte u svetu ponovo skače
Foto: Shutterstock

Evropska nafta Brent za isporuku u narednom periodu (fjučers ugovori) trguje se, prema poslednjim podacima sa portala oilprice.com, po ceni od 107,8 dolara za barel, u porastu za 0,52 posto na dnevnom nivou, nakon pada za više od 5 posto u utorak, a cena američke WTI nafte je ojačala za 0,89 procenata na 103,5 dolara po barelu.

KINA ZAPRETILA PENTAGONU Biće pogubno ako napravite pogrešan korak!

Ruska proizvodnja je u periodu od 1. do 19. aprila iznosila 10,11 miliona barela ekvivalenta nafte i kondenzata dnevno, što je za oko 8,2 procenta manje u odnosu na dnevni prosek u martu, izveštava "Blumberg".

Cene nafte su dostigle prošlog meseca najviše nivoe od 2008. godine nakon pokretnja ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini i od tada beleže volatilno kretanje pošto investitori analiziraju efekte koje na tržište imaju odluke SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva o zabrani uvoza iz Rusije, kao i najavljeno puštanje u promet velikih količina "crnog zlata" iz strateških rezervi nekoliko zemalja.

Poremećaj u isporukama, pri čemu je najnoviji izazvan protestima u Libiji, takođe su uticali na snažne oscilacije cena u proteklim nedeljama.

"ZAHVALJUJUĆI RUSIJI, U DONBASU ĆE ZAVLADATI MIR" Putin uveren: Delovaćemo dosledno!

U međuvremenu, Američki institut za naftu, organizacija koju finansira naftna industrija, procenjuje da su zalihe sirove nafte u SAD pale prošle nedelje za oko 4,5 miliona barela, navodi njujorška agencija pozivajući se na izvore upoznate s podacima.

Ukoliko te cifre potvrde i zvanični državni podaci, koji treba da budu objavljeni kasnije danas, to će biti najveći pad zaliha u skladištima širom SAD od početka februara.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading