RUBLJA OJAČALA NA MOSKOVSKOJ BERZI Novi udar na dolar
EPA/ALTEA TEJIDO

Rublja je, na trgovanju u 7:38 časova po srednjoevropskom vremenu, porasla za 0,6 posto u odnosu na dolar na 79,30 rubalja, dok je prema evru oslabila za 0,2 procenta na 83,97 rubalja za evro, nakon što je u ponedeljak nakratko dostigla najveću vrednost prema jedinstvenoj valuti od 8. aprila, od 82,60 ruba;ja, prenosi Rojters.

Kretanje rublje je, kako navodi britanska agencija, veštački ograničeno odlukom o kontroli kapitala koju je Rusija uvela krajem februara kao odgovor na udar koji su njen finansijski sektor i ekonomija pretrpeli usled zapadnih sankcija bez presedana.


Na tržištu obveznica, gde nerezidentima od kraja februara nije dozvoljeno da prodaju te hartije, prinos na ruske 10-godišnje referentne obveznice pao je na 10,36 posto sa nivoa od oko 11,6 procenata prethodne nedelje.

Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina izjavila je u ponedeljak da će monetarne vlasti raditi na povećanju dostupnosti kredita privredi, najavljujući da će razmotriti i smanjenje svoje ključne stope sa sadašnjeg nivoa od 17 odsto na narednom sastanku odbora 29. aprila.

Ruski berzanski indeksi su danas u padu. Indeks MOEX baziran na rubljama pao je za 1,4 posto na 2.310,3 poena, na nivo koji je poslednji put viđen 25. februara, zbog čega je centralna banka tada obustavila trgovanje na berzi skoro mesec dana.

Dolarski indeks RTS oslabio je za 1,0 procenat na 916,2 poena.

Sve o ukrajinskoj krizi možete pročitati u NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading