DRŽAVA ISPUNJAVA OBEĆANJE Više od 5,7 miliona građana dobilo 30 evra, isplate se nastavljaju! Najavljen i rast plata i penzija
Foto: Shutterstock

- Planirali smo povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, pri čemu će zaposleni u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama dobiti povećanje od oko osam odsto, a ostali oko sedam procenata, što je u proseku oko 7,3 odsto - rekao je Mali.

Podsetio je da će minimalna zarada od 1. januara biti veća za 9,4 odsto i da će iznositi 35.012 dinara, čime se podstiče rast i ostalih zarada.

- Projektovali smo da će prosečna zarada u Srbiji do kraja godine biti 618 evra i to obećanje ispunjavamo - rekao je Mali.

Penzionere u Srbiji u januaru čeka još i povišica od šest odsto, koja će za prosečnu penziju od 29.300 dinara biti 1.750 dinara, što je oko 15 evra, a u februaru ih očekuje i pomoć od 20.000 dinara ili 170 evra.

Siniša Mali odgovara na vaša pitanja

Ministar finansija Siniša Mali obavestio je građane da mogu da mu se obrate putem Instagrama.

- Pričamo o novčanoj pomoći države - poručio je on.

Naime, građani Srbije mogu putem te društvene mreže da pitaju ministra sve što ih zanima o ovoj temi, a na njegovom profilu posle toga biće objavljeni i odgovori na dobijena pitanja.

30 evra leglo svima

Država je ispunila još jedno obećanje. Na račune 2,2 miliona građana Srbije juče je uplaćeno 30 evra, koji su deo paketa bespovratne novčane pomoći države predviđene za ovu godinu poznatijeg kao 30+30 evra. Danas će 3.527 dinara biti uplaćeno na račune još dva miliona građana koji su se za ovu državnu pomoć prijavili u aprilu.

Sa više od 1,6 miliona penzionera i s primaocima socijalne pomoći i onih koji su na izdržavanju kazne, kojima je u ponedeljak isplaćeno 30 evra u dinarskoj protivvrednosti, novčanu podršku države ukupno dobija 5,7 miliona punoletnih građana Srbije.

DRŽAVA ISPUNJAVA OBEĆANJE Više od 5,7 miliona građana dobilo 30 evra, isplate se nastavljaju! Najavljen i rast plata i penzija

Alo

 

U decembru još 20 evra

Sredinom decembra planirana je isplata i dodatnih 20 evra u dinarskoj protivvrednosti pomoći svim punoletnim građanima, za koju ne treba ponovo da se prijavljuju.

To je potrebno da učine samo oni koji se nisu u aprilu prijavili za dva puta po 30 evra pomoći, a sada žele da dobiju ovu dopunsku pomoć, kao i oni koji su u međuvremenu postali punoletni ili dobili državljanstvo, prebivalište ili ličnu kartu. Svi oni mogu da se prijave na portalu Uprave za trezor, idp.trezor.gov.rs, od 15. do 30. novembra.

Penzionerima više od 235 evra

Ako se sve sabere, 30 evra u novembru, 20 evra u decembru, povišica od šest odsto u januaru (15 evra) i pomoć u februaru od 170 evra, odnosno 20.000 dinara, penzioneri sa prosečnom penzijom u Srbiji će za četiri meseca od države dobiti 235 evra pomoći, dok će za one sa višim primanjima ta pomoć biti i veća od 300 evra.

Proverite da li vam je uplaćeno

Građani kojima banke ne šalju obaveštenja da su im legle uplate na račun, preko sajta idp.trezor.gov.rs mogu u dva koraka da provere da li su tokom prijave za bespovratnu pomoć uneli tačne podatke.

Kada se poseti pomenuti sajt, postoji opcija „provera statusa prijave” gde je potrebno uneti JMBG i broj lične karte. Nakon unosa tih podataka odmah dobijate obaveštenje s podacima da li vam je prijava prihvaćena, imate li račun, da li je novac spreman i poslat na plaćanje, kao i o tome da li je uplata obavljena. Dobijate i informaciju da, ukoliko se utvrdi da nemate račun u odabranoj banci, za vas će u istoj banci biti otvoren namenski račun.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading