Postoji objašnjenje: Zbog čega se javljaju modrice po telu, a nije udarac
Foto: Printscreen/instagram

Uglavnom se javljaju usled povrede mišića i vezivnog tkiva. Ali ponekad, ove plave, zelenkaste, ljubičaste ili crne fleke na koži mogu biti posledica i drugih faktora. 

Evo i kojih:

Sportista ste

Sportisti i aktivne osobe često imaju modrice i čvoruge usled kontakta s drugim igračima ili opremom. Manje modrice ne zahtevaju poslebno lečenje, a mogu se ublažiti nanošenjem hladnih obloga u prvih 24 časa od njenih nastajanja.

Životna dob

U poznijim godinama, modrice postaju vidljivije i lakše ih dobijamo. To se dešava jer koža gubi elastin, pa samim tim i barijeru koja čuva krvne sudove.

Oštećena koža

Dugogodišnje izlaganje suncu može da oslabi krvne sudove, što dalje dovodi do lakše pojave modrica na koži.

Medikamenti

Određeni lekovi i tablete protiv bolova (poput aspirina) ometa pravilno funkcionisanje trobocita pa samim tim dolazi do lakše pojave modrica.

Kortikosteroidi

Ukoliko imate astmu, ekcem ili reumatoidni artitis sigurno konzumirate kortikosteroide. A upravo ovi lekovi mogu da utiču na pojavu modrica.

Niži nivo trombocita

Ovo se dešava naročito nakon trudnoće. Stoga je savet da izvadite kompletnu krvnu sliku i da u dogovoru s lekarom preduzmete mere da povećate nivo trombocita. Najzdraviji način za to je promena ishrane.

Poremećaj krvarenja

Lako nastajanje modrica na koži može biti uzrok teškog krvarenja nakon, na primer, obilne menstruacije ili ozbiljnije operacije. I to se može regulisati popravljanjem krvne slike u dogovoru s lekarom.

Disfunkcija jetre

Bolesti jetre uzrokuju pojavu modrica jer, kada je oštećena, jetra utiče na smanjenu proizvodnju trombocita.

Leukemija

Osobe koje imaju rak krvi (leukemiju) sklonije su modricama. Zato iako je česta pojava, modrice mogu biti simptom i ozbiljnih oboljenja. Stoga je važno ići na redovne lekarske kontrole.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading