OD ELIKSIRA ZDRAVLJA DO TROVAČA Stručnjaci objasnili jesu li ulja iz semenki stvarno nezdrava
Ulja iz semena mogu biti zdrav deo ishrane, posebno ako je njihova konzumacija povezana sa adekvatnim unosom omega-3 masnih kiselina, na primer iz ribe ili orašastih plodova.
Ako posetite TikTok, možda ste primetili da u poslednje vreme mnogi ljudi u svojim objavama govore da su ulja iz semena nezdrava i da ih treba izbegavati, da izazivaju upalu ili čak da su toksična, ali ima li istine u tome?
U stvari, većina pomenutih video zapisa ne navodi izvore za svoje tvrdnje, a mnogi stručnjaci za ishranu se ne slažu sa njima.
Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gde će praviti "čuda"
Šta su to ulja iz semena? Naravno, reč je o biljnim uljima napravljenim od semena raznih biljaka, kao što su suncokret, soja, grožđe, šafranik, repica itd.
„Ulja semena se dobijaju mlevenjem, presovanjem i zagrevanjem semena biljaka na visokim temperaturama kako bi se oksidisale masne kiseline koje sadrže i kako bi se njihova ulja ekstrahovala“, objasnila je nutricionista Medi Paskuarielo, koja takođe kaže da je jedan od razloga zašto tako često koriste jer često imaju blag ukus i miris.
Jesu li ulja iz sjemenki nezdrava?
"Ulja iz sjemenki mogu biti zdravi dio prehrane, osobito ako je konzumacija tih ulja povezana s odgovarajućim unosom omega-3 masnih kiselina, poput onih koje dolaze iz ribe ili orašastih plodova", rekla je dijetetičarka Lauren Manaker. .
Istodobno, dodaje, istina je da mnoga hrana napravljena na njima, poput ultraprerađene i pržene hrane, nije korisna za zdravlje, no to ne znači nužno da je problem u uljima. Naime visoko prerađena hrana sama po sebi obično sadrži velike količine natrija, šećera i rafiniranih ugljikohidrata, što ako se konzumira pretjerano može uzrokovati zdravstvene probleme.
„Za zdravlje je korisnije smanjiti unos ove ultra-prerađene i pržene hrane nego unos ovih ulja“, kaže Manaker.
Da li je tačno da postoji rizik od konzumiranja prethodno zagrejanih ulja od semena?
Ulja semena se često zagrevaju na visoke temperature kada se prave visoko prerađene hrane, što nije dobro za ljudsko zdravlje, posebno kada formiraju jedinjenje hidroksinonenal kada se zagreju iznad tačke dimljenja.
To jedinjenje može dovesti do zdravstvenih problema kao što su poremećeni metabolizam i povećan oksidativni stres, ali to ne znači da ne treba da zagrevate ova ulja kod kuće kada kuvate.
„Količina sa kojom kuvate je verovatno zanemarljiva i malo je verovatno da će imati štetne posledice po zdravlje“, kaže Paskuariello.
Da li ulja iz semena izazivaju upalu?
"Sadrže različite količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje su polinezasićene masti koje se smatraju zdravim. Količina omega-3 i omega-6 masnih kiselina varira od jednog ulja do drugog.
Na primer, laneno ulje sadrži veliku količinu omega-3 masnih kiselina, dok suncokretovo i sojino ulje imaju nešto manje, a ulje palminog zrna samo u tragovima, ali nema studija koje govore da ove kiseline utiču na zapaljenske procese u organizmu“, kaže Manaker.
Jedna stvar koju treba imati na umu je da ne morate da uključujete ulja iz semena u svoju ishranu samo da biste bili sigurni da dobijate dovoljno ovih važnih masnih kiselina.
"Cela soja, orašasti plodovi, semenke, riba i jaja su korisniji izvori omega-6 masnih kiselina, u poređenju sa konzumiranjem samo ulja", objasnio je Paskuariello za Huff Post.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)