VELIKA PAKOVANJA, SVETLE BOJE - MARKENTIŠKI TRIK ILI STVARNA POTREBA Doktori objasnili kako da znamo da li nam zaista fale neki vitamini
Foto: E.A.

Neke žene moraju da povećaju unos hranljivih materija. Saznajte da li ste jedan od njih. Prolazeći pored apotekarskih polica prepunih dodataka ishrani, mogli biste se zapitati: Da li dobijam dovoljno hranljivih materija?

Industrija dodataka hrani ovu radoznalost blistavim etiketama i tvrdnjama, nadajući se da će podstaći uverenje da svi moramo da popunimo neke praznine u ishrani.

Dobra vest je da je većina suplemenata nepotrebna. Takođe je vreme da razmišljate šire – a to je da imate što više raznovrsne hrane na tanjiru. Ljudi imaju tendenciju da postavljaju pitanja o različitim suplementima, ali moraju da se usredsrede na sveobuhvatan uravnotežen obrazac ishrane. Suplementi se često smatraju brzim rešenjem, ali ono što će doneti održivije promene je potpuna promena u ishrani.

Kome je potreban multivitamin?

Velika pakovanja, svetle boje: Ko može da odoli jednostavnosti i privlačnosti multivitamina? Može izgledati kao polisa nutritivnog osiguranja da uzimate dnevnu pilulu ili specijalizovanu formulu koja sadrži kombinaciju vitamina, minerala i drugih hranljivih materija.

Međutim, sledeći faktori povećavaju verovatnoću da će neko imati koristi od uzimanja multivitamina:

Starost. U poodmakloj dobi mogu se pojaviti problemi sa žvakanjem i gutanjem ili smanjenje želje za pojedinim obrocima.

Trudnoća. Pošto su mnoge trudnoće neplanirane, žene u reproduktivnom dobu treba da razmisle o svakodnevnom uzimanju multivitamina koji sadrži folat vitamina B, koji se takođe naziva folna kiselina, koja – ako se uzme u ranoj trudnoći – može smanjiti rizik od oštećenja mozga i kičmene moždine u razvoju embriona. .

Digestivni izazovi. Neka stanja, kao što su celijakija, ulcerozni kolitis i cistična fibroza, mogu ometati normalno varenje. Kao i gastrični bajpas, operacija gubitka težine koja uklanja delove digestivnog trakta.

Određeni lekovi. Inhibitori protonske pumpe za refluks kiseline i žgaravicu mogu sprečiti pravilnu apsorpciju vitamina B12. Neki lekovi za Parkinsonovu bolest takođe inhibiraju apsorpciju vitamina B, a diuretici, koji se uzimaju za snižavanje krvnog pritiska, mogu da iscrpe vaše zalihe magnezijuma, kalijuma i kalcijuma.


Oni na koje treba obratiti pažnju

Samo nekoliko nas se suočava sa nedostatkom hranljivih materija osim ako namerno ne izbegavamo čitave grupe hrane ili na drugi način drastično ograničimo svoju ishranu. Ako jedete nekoliko obroka svakog dana i raznovrsnu hranu, malo je verovatno da ćete imati deficit kalorija ili hranljivih materija. Međutim, žene su zaista podložne nedostatku velikog broja vitamina i minerala zbog starosti, hormonalnih promena ili drugih faktora.

Evo hranljivih materija u kojima će im najverovatnije nedostajati

Vitamin D. Nedostatak vitamina D je posebno čest kako starimo, jer postoji malo namirnica koje su prirodno bogate njime. Dobijanje dovoljno sunčeve svetlosti može biti lakše u letnjim mesecima, ali moramo da uravnotežimo tu korist sa zabrinutošću zbog raka kože. Znaci nedostatka uključuju umor, bol u kostima, promene raspoloženja, bolove u mišićima i slabost. Hrana bogata vitaminom D uključuje obogaćeno kravlje mleko i žitarice, sojino mleko, pečurke, konzervisanu tunjevinu, škampe i losos. Preporučeni dnevni unos je 600 IU za odrasle do 70 godina i 800 IU za osobe starije od 71 godine; dnevni dodatak od 1000 IU vitamina D obezbeđuje dovoljnu pokrivenost.

Gvožđe. Crvena krvna zrnca, koja prenose kiseonik po celom telu, oslanjaju se na adekvatne zalihe gvožđa. Ali trudnoća ili obilne menstruacije mogu uzeti svoj danak i dovesti do nedostatka. Kao i sve popularnija biljna ishrana, jer životinjski proizvodi obezbeđuju veće količine gvožđa, a naše telo lakše apsorbuje gvožđe iz životinjskih izvora.

Ako imate nedostatak gvožđa, možete osećati hladnoću, umor ili nedostatak daha. Možda ćete imati češće glavobolje. Meso i morski plodovi obično su bogati gvožđem, a biljni izvori uključuju pasulj, sočivo, cela zrna, spanać i obogaćene žitarice. Ženama preko 50 godina potrebno je 8 miligrama (mg) gvožđa dnevno, dok je mlađim ženama potrebno 18 mg dnevno.

Vitamin B12. B12 je ključan za zdravu nervnu signalizaciju i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ali postajemo manje efikasni u apsorpciji kako starimo. Vegani i vegetarijanci su takođe izloženi većem riziku od nedostatka, jer biljke ne sadrže vitamin.
 


Znaci nedostatka B12 uključuju umor od anemije; utrnulost u rukama, nogama i stopalima; ili problemi sa ravnotežom i hodanjem. Pamćenje takođe može patiti. Vitamin B12 se nalazi u ribi, piletini, mleku i jogurtu. Ako više volite biljne opcije, probajte mleko na bazi biljaka i žitarica. Odraslima je potrebno 2,4 mikrograma B12 svaki dan.

Kalcijum. Većina nas zna da kalcijum održava kosti jakima; takođe pomaže u kontroli funkcije mišića i nerava i reguliše rad srca. Kako estrogen opada, naša sposobnost apsorpcije kalcijuma se smanjuje, a oni koji su na veganskoj ishrani mogu povećati rizik izbegavanjem mlečnih proizvoda. Namirnice bogate kalcijumom uključuju kravlje mleko, obogaćeno sojino ili bademovo mleko, jogurt, sir, obogaćene žitarice i tamnozeleno povrće poput kelja i brokolija. Većini odraslih treba 1.000 mg dnevno, ali ženama starijim od 50 godina treba 1.200 mg.

Testirati ili ne testirati?

Ne računajte da simptomi ili njihovo odsustvo ukazuju na mogući deficit u ishrani. Većina nedostataka je suptilna, sa nekoliko očiglednih znakova. I to nije nešto što možete sami da dijagnostikujete. Da biste videli da li vam nedostaje određenih hranljivih materija, potrebno je da uradite medicinsko testiranje.

Pored toga, naša tela čuvaju male količine dodatnih vitamina i minerala kako bi nam pomogli da preživimo nekoliko nedelja loše ishrane, što znači da bi naši nivoi morali da budu izuzetno niski pre nego što se problem uopšte pojavi.

Nedostatak vitamina D, na primer, može se javiti samo kod slomljene kosti. Nivo kalcijuma se ne može tačno izmeriti na osnovu krvnog testa, ali testovi krvi obično mogu da utvrde da li vam nedostaju ključni hranljivi sastojci, uključujući vitamin D, gvožđe ili B12.

Iako nema potrebe da se testira svaki mogući nedostatak, savetuje se da pitate svog lekara da li on ili ona misli da vaši faktori rizika zahtevaju dalju istragu. Ako ste zabrinuti ili radoznali, apsolutno je vredno razgovarati sa svojim lekarom.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading