Loše utiče i na psihičko i na fizičko zdravlje: Pet načina da se oslobodite stresa
Foto: Shutterstock

Imajte u vidu da stres može da izazove mnogo zdravtsvenih problema, od kratkotrajnog neraspoloženja do napada panike, problema sa spavanjem, umora, bolova u mišićima, glavobolje, kao i nastajanja dijabetesa.

Takođe, stres je najčešći uzrok mentalnih poremećaja, poput anksioznosti i depresije.

Lista je podugačka. Mnogi naučnici i stručnjaci proučavaju nastanak mnogih bolesti, a najviše njih uzrok pronalaze u stresu. Najnovije istraživanje na Triniti Univerzitetu u Dablinu, otkrilo je da je povećan nivo hormona stresa - kortizola povezan sa nastankom depresije.

Kako onda da sprečimo da dođe do svega toga i izborimo se sa svakodnevnim stresom?

Klinički psiholog, doktorka Sema Akbar, oktrila je tajnu kako da pobedite stres. Ključ se nalazi u tome da prihvatite svaku misao, čak i kada je ona loša. 

- Postati otporan na stres ne predstavlja izbegavanje emocionalnog bola, već naprotiv, stvaranje prostora za svaku emociju i njeno prihvatanje – objasnila je ona.

Pet načina kako da izađete na kraj sa stresom:

Kontrolišite stres

Nemojte da slušate i upijate sve što vam um govori. Naučite da bolje upravljate svojim mislima. Ako na početku zauzmete stav da je prirodno da svako od nas ima negativne misli, ali da ne mora da veruje u njih, biće vam lakše.

Razdvojite misli

Na prvi pogled ovo će izgledati poput metafizike, međutim uz malo vežbe pomoći će vam da se oslobodite stresa. Prvi korak jeste da u glavi razgraničite mislioca (sebe) od vaših negativnih misli. Vi treba da budete glavni i da ih kontrolišete, a ne one vas.

Prihvatite sve emocije

Čak i emocije mogu da izazovu stres. Prihvatite osećanja koja vas obuzimaju. Na taj način ćete napraviti dovoljno prostora za njih. To pre svega predstavlja spremnost da želite da osetite svoje emocije, da budete otvoreni prema njima i da ih razumete. Svaki čovek se sastoji od pozitivinih i negativnih osećanja i to je sasvim u redu. Pogrešno je da konstantno mislite pozitivno kako biste prikrili kako se zaista osećate. Važno je da osvestimo emocije i prihvatimo ih onakve kakve jesu.

Učite iz osećanja

Nemojte da gledate na emocije kao na nešto što je potrebno kontrolisati, već naprotiv, naučite iz njih. One će vam ”objasniti” zbog čega se tako osećate i do čega vam je stalo. Tako ćete znati na šta da obratite pažnju i ne ponavljate greške iz prošlosti.

Dajte prostora sebi

Potpuno je u redu da se susretnete sa određenom negativnom emocijom. Očigledno je nešto prouzrokovalo da dođe do toga.

Imajte u vidu da nijedna emocija nije preterana i da organizam pokušava time nešto da vam kaže. Poslušajte ga. Dajte sebi prostora i vremena.

Komentari (0)

Loading