BOLNI OTOK KOLENA Bekerova cista može biti veoma neprijatan problem
Foto: Shutterstock

Stručnjaci Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical" objašnjavaju zbog čega ove ciste nastaju i kako se leče.

Uzrok nastanka

Najčešće se javlja kada tetiva svojim učestalim kretanjem duži vremenski period iritira burzu kod osoba koji često ponavljaju isti pokret - tenisera, trkača, molera, keramičara, zidara. Ciste mogu biti nepoznatog uzroka ili se javiti kao sekundarna posledica nekog oboljenja (osteoartritis, reumatoidni artritis, sinovitis).

Klinička slika

Najčešći znaci su otok u zatkolenoj jami, napetost i osećaj zatezanja iza kolena, bol, ograničeni pokreti kolena naročito savijanje. Bol se ponekad može širiti i u zadnju ložu potkolenice. Upaljena burza je različite veličine - od lešnika do jajeta.

BOLNI OTOK KOLENA Bekerova cista može biti veoma neprijatan problem

Foto: Shutterstock

 

Dijagnoza

Dijagnoza se uspostavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, laboratorijskih nalaza i ultrazvučnog pregleda.

Lečenje

U akutnoj fazi najbitnije je mirovanje i pošteda od fizičkih aktivnosti. U cilju smanjenja upale koristi se i primena fizikalnih procedura: krioterapija, elektroterapija, laser, magnet i terapijski ultrazvuk. Lekovi su ponekad neophodni, posebno nesteroidni antireumatici. Ukoliko nema poboljšanja nakon fizikalnih tretmana, ortopedi preporučuju punkciju ciste. Iglom se ulazi u područje ciste, te tečnost izvlači špricem. Ako ni to ne pomogne, cista se hirurški odstranjuje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading